Удължаването на ядрената енергетика в Германия е застрашено

0
Правителството не успя да одобри проектозакон за запазване на две от последните атомни електроцентрали в страната
Правителството не успя да одобри проектозакон за запазване на две от последните атомни електроцентрали в страната Снимка: DPA

Правителството не успя да одобри проектозакон за запазване на две от последните атомни електроцентрали в страната

Германското правителство не успя да одобри проектозакон за запазване на две от последните атомни електроцентрали в страната след планираното им спиране поради политически разногласия, съобщи Ройтерс, цитирайки Министерството на икономиката.

Германия планираше да приключи с постепенното спиране на ядрената енергетика до края на тази година, но сривът в доставките на енергия от Русия принуди правителството да остави двете централи в резерв до април.

Разногласията в германския кабинет могат да застрашат удължаването на експлоатацията на централата "Исар II", заяви говорител на Министерството на икономиката за Ройтерс, предава БГНЕС.

"Това означава, че краткият график за процедурата не може да бъде спазен", каза говорителят.

АЕЦ "Исар II" на E.ON (EONGn.DE) трябваше да бъде изключена за едноседмична профилактика от 21 октомври в подготовка за удължаване експлоатацията до март 2023 г., съобщи компанията миналия месец.

Операторът на централата се нуждае от яснота от правителството, преди да започне поддръжката, заяви говорителят на Министерството на икономиката.

Решението е отложено поради възражения от страна на финансовото министерство, съобщи Ройтерс. Министерството се управлява от партията на свободните демократи, която настоява за удължаване на живота на реакторите.

"Финансовото министерство е на мнение, че предложената продължителна експлоатация само на две електроцентрали сама по себе си не е достатъчна", заяви друг източник на Ройтерс от финансовото министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари