Германското правителство е между чука и наковалнята заради ядрените централи

1
Неправителствени организации заплашват да го съдят
Неправителствени организации заплашват да го съдят Снимка: ЕПА

Неправителствени организации заплашват да го съдят

Правителството в Берлин е подложено на огромен вътрешен и външен натиск планираното спиране на оставащите ядрени реактори в страната да бъде отложено, а неправителствени организации заплашват да го съдят, информира EURACTIV.

Отказът на Германия от ядрената енергия започна през 2000-та година, когато коалиция на социалдемократите и Зелените реши да я премахне постепенно. Ядрената катастрофа във Фукушима в Япония през 2011 г. попречи на опита на тогавашния канцлер Ангела Меркел да спре поетапното закриване и през 2021 г. три от шестте реактора бяха изключени, а останалите трябваше да бъдат затворени в края на тази година.

В сряда (20 юли) Европейската комисия представя своя план за пестене на газ, който ще препоръча отлагане на „постепенното спиране на атомните електроцентрали“, особено що се отнася за Германия.

Поетапното премахване на ядрената енергия е избор, който „трябва да вземе предвид въздействието върху сигурността на доставките в други държави-членки“, гласи предварителното приложение.

Все пак някои комисари го казаха направо. „Изключително важно е трите германски атомни електроцентрали, които все още работят, да работят по-дълго“, каза комисарят за единния пазар Тиери Бретон в началото на юли.

Шефът на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол отбеляза, че някои страни могат да отложат спирането на ядрената енергия, за да се справят с енергийната криза през следващата зима по време на пресконференция на 18 юли.

Те трябва да продължат да работят“, коментира Илон Мъск, най-богатият човек в света, в Туитър.

Техническа осъществимост

Операторите на централите, преди това уморени от обществена и политическа опозиция, смятат, че те все пак могат да продължат да работят.

Операторът, Preussen Electra, съобщи че е казал на правителството, „че можем да поддържаме АЕЦ Изар 2 да работи по-дълго, ако правителството желае това“.

Проверка за безопасностпреди това установи, че електроцентралата няма да създаде риск за сигурността.

Подкрепа у дома

Във вътрешен план най-големият защитник на удължаването на живота на ядрената енергия са либералната партия Свободни демократи, отдавна считана за единствения защитник на малката проядрена застъпническа общност в Германия, както и консерваторите от Християндемократическия съюз.

Би било подходящо да се удължи времето за работа на атомните електроцентрали след зимата“, казва Кристиан Дюр, ръководител на парламентарната група на Свободните демократи. Дюр е близък съюзник на финансовия министър Кристиан Линднер, който изрази подобна позиция

За лидера на опозицията, консерватора Фридрих Мерц, въпросът се превърна в предпочитан инструмент за разделяне на тристранното коалиционно правителство.

По темата за ядрената енергия казвам: Уважаеми Зелени, надскочете сянката си. Без забрани за мислене! Направете го за Германия!” написа той в статия за „Билд“.

По-трезви гласове засилиха натиска върху Зелените и социалдемократите, които яростно се съпротивляват на отказа от политиката, която са създали.

Удължаването на живота на ядрените централи няма да ни помогне в краткосрочен план, но ще ни помогне в средносрочен“, обясни Вероника Грим, един от независимите икономически съветници на правителството.

Докато германските антиядрени защитници отбелязват, че електричеството и газът са различни неща и повечето германски домове се отопляват с газ, експертите предупреждават и за недостиг на електричество.

Много дълъг период на студено време в цяла Европа може да доведе до проблеми и тогава атомните електроцентрали също биха помогнали“, обясни Кристоф Маурер от компанията Consentenc Consulting.

Проучване от 24 юни, проведено от обществения оператор А Ер Де, установи, че 61% от германците биха подкрепили удължаването на времето за работа на атомните електроцентрали.

Опозиционните партии

Противниците на атомните електроцентрали са добре известни – Зелените и социалдемократите.

През март ръководените от Зелените министерства на околната среда и икономиката и действията по климата „изключиха“ удължаване на атомните електроцентрали в страната след проверка.

Министерството на икономиката сега проверява отново предположенията си след допълнителните спирания на газа от Русия. Но дали констатациите ще се променят, все още не е сигурно.

Социалдемократите също така продължават да се противопоставят на ядрената енергия, за да не отстъпят пред опозицията.

Всички доказателства досега показват, че удължаването на живота на атомните електроцентрали не помага за компенсиране на газа, предизвиква гигантски разходи и е изключено от съображения за безопасност“, коментира Матиас Мирш, заместник-ръководител на парламентарната фракция на партията.

Страховитите екологични неправителствени организации в Германия пък заплашват с най-мощния си инструмент – съдебни дела.

Ако продължаването на работата на атомните електроцентрали продължи след 31 декември 2022 г., ние ще спрем това по съдебен път, ако е необходимо“, каза природозащитникът Саша Мюлер-Крайнер в изявление на 19 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари