Германия спира половината си ядрени мощности в разгара на енергийната криза в Европа

0
Това става десет години след историческото решение на канцлерката Ангела Меркел да извади страната от атомната енергетика
Това става десет години след историческото решение на канцлерката Ангела Меркел да извади страната от атомната енергетика Снимка: ЕРА/EFE/CARSTEN KOALL

Днес ще бъдат спрени окончателно ядрените реактори в Брокдорф, Гронде и Гундреминген

По жестоко стечение на обстоятелствата в момент, когато Европа преживява една от най-тежките енергийни кризи в своята история, днес ще бъдат извадени от експлоатация половината от оставащите ядрени мощности в Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това става десет години след историческото решение на канцлерката Ангела Меркел да извади страната от атомната енергетика.

Сегашната енергийна криза в Европа се засилва от възобновяването на геополитическото напрежение между основния газов доставчик, Русия, и европейските ѝ клиенти.

Днес ще бъдат спрени окончателно ядрените реактори в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН (E.ON) и Ер Ве Е (RWE), след три и половина десетилетия в експлоатация. Общата мощност на съоръженията е около 4 гигаватчаса, което се равнява на 1000 вятърни електроцентрали.

В края на 2022 г. ще бъдат извадени от експлоатация и последните три атомни централи в страната - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2. Така от електропреносната мрежа ще отпаднат още около 4 гигавата инсталирани мощности.

Берлин реши да ускори плановете си за излизане от ядрената енергетика след катастрофата на японската АЕЦ Фукушима през 2011 г.

Шестте ядрени реактора през 2021 г са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат данни на Асоциацията на енергийните дружества (BDEW). Делът на възобновяемите енергийни източници е 41 процента, следвани от въглищата с 28 процента и природният газ с 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари