Учени: Южното полукълбо на Земята постепенно изсъхва

0
Само около 1% от цялата вода на планетата е прясна вода, достъпна за хората
Само около 1% от цялата вода на планетата е прясна вода, достъпна за хората

Само около 1% от цялата вода на планетата е прясна вода, достъпна за хората

Новият анализ показва значителен спад в наличието на прясна вода в Южна Америка, голяма част от Африка и централна и северозападна Австралия.

Всеизвестен факт е, че водата е ключът към живота на Земята. Малко хора обаче знаят, че само около 1% от цялата вода на планетата е прясна вода, достъпна за хората, растенията и сухоземните животни. Останалата част е в океаните или „заклещена“ в полярни ледници и скали. В свят на променящия се клима, глобалното разпределение на този 1 процент придобива съвсем ново значение, пише в статия за The Conversation Кевин Колинс, старши преподавател по околна среда и системи в британския The Open University . Той пише, че през последните две десетилетия (2001-2020 г.) южното полукълбо на нашата планета е изсъхнало повече от северното полукълбо, което е видно от изследване на учени. Неговите автори предполагат, че основната причина е метеорологичен феномен, известен като Ел Ниньо, който се появява на всеки няколко години, когато водата в източния Тихи океан е по-топла от нормалното. Резултатите се основават на сателитни данни и измервания на речни и потоци, което позволява на авторите да моделират и изчисляват промените в наличността на вода. Наличието на вода е нетната разлика между количеството вода, добавено към ландшафта като валежи на сушата, и водата, отстранена в атмосферата чрез изпаряване или от растенията чрез листата.

Въпреки че южното полукълбо заема само една четвърт от земната маса (с изключение на Антарктида), изглежда, че има значително по-голямо влияние върху глобалната наличност на вода, отколкото северното полукълбо. Новият анализ показва значителен спад в наличността на вода в Южна Америка, голяма част от Африка и централна и северозападна Австралия. Въпреки това в някои региони като в южната част на Южна Америка ще има повече вода.

За разлика от това, въпреки значителните разлики между регионите, проучването предполага, че наличието на вода в Северното полукълбо е повече или по-малко балансирано. Това отчасти се дължи на широкото човешко влияние като напояване, язовири и производство на храни. Такива фактори са по-актуални в Северното полукълбо, тъй като около 90 процента от световното население живее там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари