Учени откриха изгубения континент Арголанд

13
Той е изчезнал преди повече от 115 милиона години
Той е изчезнал преди повече от 115 милиона години

Той е изчезнал преди повече от 115 милиона години

Според публикация в „Science Alert“ изследователите смятат, че са открили изгубения континент Арголанд - древен континент с диаметър над 3000 мили, който е изчезнал преди повече от 115 милиона години. Континентът, който се е отделил от съвременна Австралия, изглежда е заспал под източните острови на Югоизточна Азия. Досега учените се мъчеха да открият следи от изчезналия континент, като през вековете на търсене не успяваха да открият вкаменелости, пише БГНЕС.

Континентът, чието име звучи като тематичен парк на Бен Афлек, базиран на филма "Арго" от 2012 г., изглежда е отговорен за редица озадачаващи научни открития, включително линията Уолъс. Линията на Уолъс служи като неидентифицирана досега гранична линия, която разделя австралийската и югоизточната азиатска фауна една от друга, като оставя изследователите в недоумение от твърдото разграничение.

Сега, когато екип от учени от Университета в Утрехт, Нидерландия, открива следи от Арголанд под океана, геолозите подозират, че екологичните различия в региона могат да бъдат обяснени с фрагментацията на континента.

Седем години търсене

След като се е отделил от Австралия преди милиони години, Арголанд изглежда се е разпаднал на пъзел от милиарди парчета от така наречените "лентовидни континенти", който кара геолозите да се почесват по главите. Един от авторите на неотдавнашно проучване за региона, Елдерт Адвокаат, обяснява, че екипът му е прекарал повече от седем години в конструиране на парчетата от тази загадка, преди да бъде достатъчно уверен, за да представи своите открития.

Екипът очевидно е направил пробив в мисълта си, когато е изказал идеята, че Арголанд се е разпаднал на милиони парчета, когато се е откъснал от Австралия, а не както е при други континентални плочи като Африка и Южна Америка, които се разделят на две огромни, но равни парчета.

За Арголанд това разцепване е приличало по-скоро на счупване на стъкло, при което малки фрагменти са потънали в океана и са се озовали на хиляди километри от останалите части. Тази затрупана гледка към пътя на земната маса помогна на геолозите да сглобят по-ясна представа за траекторията на парчетата, като най-големите парчета потенциално се превърнаха в малки островни маси край бреговете на Източна Индонезия.

След като това изследване вероятно ще разкрие истината за историята на Арголанд, учените смятат, че най-накрая са успели да се справят напълно с линията Уолъс, както и с редица географски загадки от региона. Сега учените смятат, че земните маси, които са потънали в океана след отделянето си от Австралия, са отговорни за изграждането на твърди бариери между някои видове диви животни като торбестите и какаду, които се срещат в Австралия, и тигрите, слоновете и маймуните, които се срещат в Югоизточна Азия.

С новите научни открития, които се правят всеки ден тук, на Земята, не се знае какви тайни от историята на планетите ще разкрием скоро. Независимо дали става въпрос за откриването на разтворени суперконтиненти като Арголанд, съществуването на извънземни светове, които се въртят в земната мантия, или за далечни открития в необятния Космос, учените усилено работят, за да разкрият тайните на живота преди човечеството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари