"Ел Ниньо" предизвика воден режим за 9 милиона души в Колумбия

0
Природният феномен причини голям спад на водните запаси в страната в разгара на сухия сезон
Природният феномен причини голям спад на водните запаси в страната в разгара на сухия сезон

Природният феномен причини голям спад на водните запаси в страната в разгара на сухия сезон

В столицата на Колумбия Богота тази седмица ще бъде въведен режим на водата, за да бъдат намалени последиците от сушата, предизвикана от природния феномен "Ел Ниньо", който причини голям спад на водните запаси в страната в разгара на сухия сезон, предаде Ройтерс, като се позова на кмета на града Карлос Галан.

Режимът ще важи и за 11 общини близо до столицата и ще засегне най-малко девет милиона души.

Природният феномен "Ел Ниньо" достигна Колумбия в края на 2023 г. и донесе високи температури и суша, причинили горски пожари в цялата страна и довели до най-ниските нива във водохранилищата от десетилетия, пише БТА.

Трите водохранилища, които осигуряват 70% от водата за Богота, са пълни само до 16,9% от капацитета си. Това е най-ниското равнище от 40 години, каза Галан.

"Нека сега да не разхищаваме дори капка вода в Богота", заяви Галан на пресконференция и добави, че "това ще помогне тези ограничения да бъдат премахнати по-бързо или да бъдат разхлабени".

Богота страда от суша подобно на столицата на Мексико и околностите ѝ, където живеят около 21 милиона души. Град Мексико изпитва недостиг на вода от години заради слабите валежи, за които се предполага, че се дължат на климатичните промени, както и на нарастващото население и остарялата инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари