Турция подготвя отговор на руските санкции

1
Анкара готви своя отговор – в икономиката и енергетиката
Анкара готви своя отговор – в икономиката и енергетиката Видео: БНТ

Руските санкции срещу Турция може и да се разширят.

Засега забраната за внос на стоки засяга главно земеделска продукция, предаде БНТ.

Анкара готви своя отговор – в икономиката и енергетиката, коментира турската преса.

Руското ембарго за турски стоки засега засяга плодовете и зеленчуците. Въвеждането се отлага с няколко седмици. Готви се и списък с промишлени стоки, чийто внос може да бъде забранен или ограничен. Незабавно спира продажбата на туристически пакети за Турция.

Чартърните полети се отменят, след като бъдат извозени руснаците, от турските курорти. Догодина Русия ще въведе ограничения за автомобилни превози, извършвани от турски компании. Близо 1250 камиона със стоки за износ са блокирани на руската граница, съобщи за Ройтерс Фатих Шенер, шеф на Асоциацията на международните превозвачи.

Сред чакащите има румънски, български, казахски и молдовски камиони с турски стоки. В Турция е създаден кризисен комитет и се готвят ответни стъпки, пише пресата.

Ще се търсят други пазари и връзки с държави от Далечния изток и Африка. Не се очаква спиране на руския газ, но се предвижда внос от други страни, като Азербайджан и Иран.

Турция е открита за диалог с Русия, увери премиерът Ахмет Давутоглу, който посети щабквартирата на НАТО в Брюксел. Анкара обаче няма да се извини за свалянето на самолета.

Ахмет Давутоглу, министър-председател на ТурцияМога да кажа, че защитата на нашето въздушно пространство и сухопътните граници е не само право, но и дълг на моето правителство. Нито премиерът на Турция, нито президентът или други власти ще се извинят за това, че са изпълнили дълга си.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг изказа подкрепа за правото на Турция да се защитава, като и за усилията да се установят контакти с Русия, за да се успокои напрежението.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари