Руското ембарго няма да ни се отрази сериозно!

0
И ако забраните за Турция са в сила, то не е изключено турски стоки все пак да достигат до руските пазари
И ако забраните за Турция са в сила, то не е изключено турски стоки все пак да достигат до руските пазари Видео: БНТ 2

Икономическо ембаргото, наложено от Русия на Турция, няма да се отрази сериозно на пазара на стоки и услуги у нас.

Това коментираха икономически и финансови анализатори за БНТ 2.

Единствената полза за България е да възстанови позициите си като предпочитана туристическа дестинация, смятат експерти.

Едва започнали, загубите от налагането на руските икономически санкции за турски стоки и услуги вече се изчисляват на 44 милиарда долара годишно за двете страни.

Според икономически анализатори обаче търговската война между тях няма да се отрази сериозно на българския пазар.

Анализаторът Николай Вълканов смята, че няма опасност българският пазар да бъде залят от турски плодове и зеленчуци, защото пазарът ни не изпитва недостиг на тези стоки.

Разривът в отношенията между Русия и Турция, според зам.-министър на земеделието и храните Васил Грудев, може да се разглежда обаче като възможност за възстановяване на изгубените позиции.

Васил Грудев: „Единствената реална работеща хипотеза, за да подпомогнем и нашите производители е отпадането на руското ембарго, за да можем ние отново да се завърнем на този традиционен за нас пазар.”

Според финансовия експерт Емил Хърсев може да се смекчи ефектът от наложени от Русия контрасанкции в отговор на Европейските рестрикции по отношение на търговията.

Емил Хърсев:„Не е тайна за никой, че различни режими се прилагат различно строго т.е. те могат да се прилагат и по-меко и вероятно това ще е едно допълнително облекчение за сделките между българските форми и съответно техните руски партньори.”

Зърнопроизводителите също не очакват изменения в цената на хляба.

Ангел Вукодинов:„Като суровина зърното играе доста малка роля и неговият дял е около 1/4 от цената на хляба. Така че не очаквам да има сериозно промяна на цената.”

Анализаторът Николай Вълканов обаче прогнозира спад в цените на турските зеленчуците на българския пазар, след като вратите за тоновете продукция към Русия вече са затворени.

Николай Вълканов:„Тъй че от чисто потребителска гледна точка, особено в сезона, в който това изглежда ще се случи, мисля, че потребителите трябва да са доволни и щастливи, тъй като ще се радват на едни по-ниски цени на зеленчуците, евентуално.”

Емил Хърсев смята, че руското ембарго няма има пряк ефект върху икономиката ни.

Емил Хърсев: „България не е страна по тази търговска война поредна. Разбира се косвени ефекти може да има и вече има, тъй като се пренасочват туристически потоци от Турция част от тях към България, много по-голяма част към Гърция.”

Според Хърсев погрешно се отчита и сезонността на българския туризъм.

Емил Хърсев: „За България вреди или пък извънредни приходи не се очакват. Между другото нещо такова радикално няма да се случи и в Турция. Саудитска Арабия и Катар вече обявиха, че ще поемат загубите за турската икономика от евентуалните загубите за турската икономика от евентуалните санцкии понесени в Русия.”

И ако забраните за Турция са в сила, то не е изключено турски стоки все пак да достигат до руските пазари.

Емил Хърсев:„Най-вероятно просто ще виждаме случаи на реекспорт, много често наблюдавани.Турция вероятно ще ползва Азербайджан, ще ползва Казахстан.Египет, вероятно, да. Турция за Египет, Египет за Русия, значи няма как, нали домати, доматен сок за водката е нужен.”

Пълният списък на икономическите мерки на руското правителство срещу Турция ще бъде публикуван до 1 декември.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари