Seznam Zpravy: Санкционирани руски стоки продължават да текат към ЕС

1
Разследващи журналисти разказват за пропуски в прилагането на санкциите на Евросъюза
Разследващи журналисти разказват за пропуски в прилагането на санкциите на Евросъюза Снимка: ИТАР - ТАСС / Интерпресс

Разследващи журналисти разказват за пропуски в прилагането на санкциите на Евросъюза

Руските стоки, на които ЕС наложи ембарго, все още се вливат в страните от ЕС, разкриха чешки разследващи журналисти от сайта Seznam Zpravy.

Историята разказва за пропуски в прилагането на санкциите на ЕС. Разследващият репортер минава под прикритие като бизнесмен, интересуващ се от руски дървен материал и желязо и влиза в пряк контакт с руски контрабандист.

Отделих три месеца на изграждането на логистиката. Пренасяме стоки с камиони през Грузия до Турция или с лодка от Новоросийск до Истанбул“, каза руският контрабандист Ернест Рошал пред репортера, предава EURACTIV.

В Турция сменяме страната на произход. Всички руски печати изчезват и ние избелваме името на фирмата. След това от Турция транспортираме стоката до България, до друга моя фирма. Купувачите се снабдяват от там. Значи на хартия не от Русия, не от Турция, а от България. Моят човек ще извърши пълното митническо освобождаване“, каза Рошал на репортера.

Контрабандистът е изпратил на репортера и документацията по договора, който е изпълнил през септември 2022 г., когато е доставил руски дървен материал в Полша.

Той също така призна, че изнася стоки от ЕС за Русия, по-специално бронежилетки и каски.

Европейските страни наложиха санкции на Русия малко след началото на инвазията в Украйна, за да навредят на руската икономика. Описаният от разследващите журналисти контрабанден път обаче показва своите граници.

„Файненшъл таймс“ успя да разговаря с друг контрабандист, който каза, че е купувал европейски стоки чрез базираните си в ЕС компании, след което е откарвал стоките в страни, споделящи митнически съюз с Русия – например Казахстан – и след това е изпращал продуктите в Русия.

Скоро обаче контрабандата на стоки ще стане по-трудна. Съветът на ЕС през ноември 2022 г. се съгласи да добави нарушаването на ограничителните мерки към списъка на „престъпленията на ЕС“.

Според чешкия министър на правосъдието Павел Блажек този ход е „основен инструмент, за да се гарантира, че всички опити за заобикаляне на тези мерки ще бъдат спрени“.

Европейската комисия вече представи конкретно предложение, което все още трябва да бъде прието от Съвета и Европейския парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари