Цените на нощувките в Гърция скачат двойно

1
Според туроператорите за 2000 лева в Гърция едно семейство съвсем спокойно може да намери отличен хотел за едноседмична почивка
Според туроператорите за 2000 лева в Гърция едно семейство съвсем спокойно може да намери отличен хотел за едноседмична почивка Видео: NOVA

Изборите минаха, време е за море. И тази година, основен конкурент на българското Черноморие остава Гърция. Цените обаче там скачат. Проверка на "Плюс-Минус" показа, че цената на нощувката на места скача двойно в сравнение с миналата година. Не навсякъде обаче е така. Поскъпването обаче е факт.

Към морето вече всеки поглежда все по-нетърпеливо. Трудно нещо може да спре българското семейство, щом то реши да тръгне на море. Често обаче изборът за това къде да се отиде на почивка и колко пари да се изхарчат на нея е много труден.

Лъчезар и Златина живеят в Благоевград. Двамата имат две деца и чакат лято 2019, за да отидат на море за първи път като четиричленно семейство. Още обаче имат решения за вземане. Като например колко да похарчат на морето. Вариантите им са от 600 до 2000 лева.

Според туроператорите за 2000 лева в Гърция едно семейство съвсем спокойно може да намери отличен хотел за едноседмична почивка.

 „Тези, които решават да почиват както трябва, избират хубави 5-звездни хотели, хиляда и нещо излиза - сега зависи, ако си поставят таван, има и до 800 лв, много относително вече и начин на изхранване, звезди…”, коментира Кристина Ковачева, туроператор пред NOVA.

Традиционно българското семейство почива около седмица на морето. За повече обикновено не остават време, пари… и нерви. „4-5 дни - не повече, с децата. На нашето море по същия начин, само че нещо е много мръсна водата. Иначе е хубаво нашето море, ходили сме. Избираме понякога хотел, понякога такива частни квартири, има там много българи, които дават частни квартири в Гърция. 50-60 евро беше нощувката, сега ще видиме, може да е станала и 70 евро”, коментира Лъчезар.

Поскъпване на цените в Гърция действително има. И то е заради туристическата такса, която вече е задължителна за всички хотели.

Имаме една стъпка по-висока цена заради туристическата такса. И в зависимост от категорията на хотела, е и ставката на допълнителното заплащане, от 1,50 евро, 2-3 до 5 евро естествено, в по-хубавите хотели”, коментира Здравка Чимева, туроператор.

Несигурните метеорологични прогнози за лятото обикновено разколебават хората. Защото морето с дъжд често е несполучлива комбинация. Гърция през август също не е особено предпочитана дестинация.

Най-често като се записват ни възприемат като синоптици и ни питат ама дали ще бъде хубаво времето. Ние не можем да им гарантираме, но пък човек когато е настроен положително дори и при лошо време почивката пак минава”, казва Кристина Ковачева.

Въпреки несигурното време засега няма туристи, които да са се отказали резервациите и от плановете си за хубава почивка.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари