Цената на водата в Перник поскъпва въпреки режима

0
Това е така, защото увеличението предварително е заложено в 3-годишен бизнес план на местното ВиК, оправда се шеф в КЕВР
Това е така, защото увеличението предварително е заложено в 3-годишен бизнес план на местното ВиК, оправда се шеф в КЕВР Снимка: БГНЕС

Цената на водата в Перник ще поскъпне от 1 януари с около 3%, независимо, че градът е във воден режим.

Това е така, защото увеличението предварително е заложено в 3-годишен бизнес план на местното ВиК. Това обясни Ивайло Касчиев, директор на дирекция в КЕВР след проведено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Ако потребителите имат проблеми с качеството на услугата, могат да се обръщат към съда. В страната вече има подобни случаи, където съдът се е произнесъл в полза на потребителите и е коригирал натрупани суми, обясни експертът.

Ако трябва да си дадем сметка какво се случва в Перник, от гледна точка на КЕВР сме получили информация, че авариите по мрежата са се увеличили изключително много. В момента дружеството има много по-големи разходи, отколкото са предвидени по одобрения бизнес план“, обясни Касчиев.

Защо хората в Перник нямат вода, мисля че е крайно време две министерства да дадат отговор защо Перник няма вода и какво се е случило през тази година. Крайно време е и прокуратурата да обяви някакви резултати”, призова Касчиев и същевременно отговори, че не иска оставки на министри.

Oт 1 януари освен в Перник, поскъпване на цената на водата между 1-9% се предвижда и на други места в страната.

Най-голямо поскъпване с 9 на сто се планира Кърджали. 7-процентно ще е увеличението за София, Видин и Русе. В Габрово, Смолян, Сливен, Монтана, Силистра, Ямбол, Благоевград и Шумен скокът ще е между 4 и 6 на сто.

Между 1 и 3 на сто ще се увеличат цените в Перник, Варна, Враца, Добрич, Бургас, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Ловеч и Стара Загора. Единствено в Разград се очаква водата и ВиК услугите да поевтинеят с почти 5%.

Ако предложенията бъдат одобрени, от следващата година водата отново ще е най-скъпа в Шумен, където кубик ще струва 3 лева и 50 стотинки. В столицата ще се продава за 2.75 стотинки.

Най-малко за вода ще плащат пловдивчани, където кубик ще се струва за 2.20 лв. Окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 23 декември. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари