С над 40% скача цената на водата в Софийско

0
От юли се предвижда цената на водата в Пернишка област да скочи с 46%, а Софийска област - с 44%
От юли се предвижда цената на водата в Пернишка област да скочи с 46%, а Софийска област - с 44%

От другия месец цената на водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%, а в Софийска - с 44%

Това става ясно от докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които предстои да бъдат обсъдени следващата седмица, предаде БНР.

ВиК - София, която снабдява с вода 21 населени места в софийска област, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, е пресметнала, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

ВиК - Перник пък, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват не 2,43 лв., а 3,56 лв. за кубичен метър. Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир. Крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнес плановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари