Цената на тока в Германия падна наполовина само за последните три дни

0
Европейският съюз обмисля различни мерки за намеса на пазара
Европейският съюз обмисля различни мерки за намеса на пазара Снимка: iStock

Европейският съюз обмисля различни мерки за намеса на пазара

"Референтната цена на електроенергията в Европа спадна с повече от 50% за последните три дни от рекордно високите нива с оглед на индикации за предприемане на съгласувани усилия в рамките на ЕС за облекчаване на влошаващата се енергийна криза", съобщава Блумбърг, цитиран от БНР.

Германските фючърси за електричество за година напред се сринаха с цели 54% от пика в понеделник над 1000 евро за мегаватчас, тъй като Европейският съюз обмисля различни мерки за намеса на пазара, за да смекчи огромните енергийни разходи, парализиращи икономиките в целия единен блок. Покачващите се цени наложиха съкращения на промишленото производство - от това на стомана до производството на торове, като все още има малко признаци за скорошно облекчаване на енергийната криза.

"Очакваната намеса на ЕС на пазара за ограничаване на цените се тълкува като фактор за намаляване на пазарните енергийни цени, въпреки че все още има много несигурност около това какви инициативи ще предприеме ЕС и как ще изглеждат те в детайли“, коментираха анализатори от Energi Danmark, цитирани от агенция Блумбърг.

Германският договор за година напред на енергийната борса ЕЕХ падна в четвъртък до 486 евро за MWh, след като в началото на седмицата удари рекорден връх над 1000 евро. Въпреки това понижение текущата цена все още е около 10 пъти над сезонно-осреднената за последното десетилетие.

Графика на договорите за тока в Германия за година напред (в евро за мегаватчас)

"Всички погледи са насочени към Европейския съюз за възможна намеса на пазара на енергия. Такава намеса би могла да включват някаква форма на таван на цените или данък върху прекомерните печалби на компаниите, произвеждащи електроенергия", коментира Мехтилд Вьорсдьорфер, старши енергиен служител в Европейската комисия.

По-рано тази седмица германският канцлер Олаф Шолц пък посочи: "В миналото имаше много скептичен дебат дали наистина има смисъл да се променя дизайна на пазара на енергия. Този ​​скептицизъм обаче изчезна и всички се присъединиха. Натискът е толкова голям, че съм наистина уверен, че може да се случи бързо".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари