Трета социологическа агенция даде преднина на БСП пред ГЕРБ

0
Ако евроизборите бяха днес, БСП ще получи 31.3% от гласовете, а ГЕРБ - 30.9%
Ако евроизборите бяха днес, БСП ще получи 31.3% от гласовете, а ГЕРБ - 30.9% Снимка: Маркет Линкс

Скандалите с апартаментите на властта се отразяват негативно на рейтинга на управляващата партия ГЕРБ и тя вече изостава след БСП.

Това показва представително проучване, направено от агенция "Маркет линкс" и БТВ в периода 12-22 април, в което са обхванати 1049 пълнолетни българи.

Ако евроизборите бяха днес, БСП ще получи 31.3% от гласовете, а ГЕРБ - 30.9%. "При толкова малка разлика обаче е трудно да се прогнозира кой ще спечели повече места в европарламента", коментира пред БТВ социологът Добромир Живков.

Това е третата социологическа агенция, която дава минимална преднина на БСП пред ГЕРБ. Преди това "Медиана" отчете, че БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32.1 % за БСП срещу 31.5 % за ГЕРБ/СДС. "Галъп Интернешънъл" обяви, че 32.1% ще гласуват за БСП, а 31% - за ГЕРБ и СДС.

Основната причина за обръщането на нагласите е скандалът с луксозните апартаменти, закупени на ниски цени от представители на властта. Според "Маркет Линкс" той е променил отношението към ГЕРБ на 62% от запитаните и то в негативна посока. 1/3 от гласувалите за ГЕРБ на предишни избори са си променили отношението към партията и по-скоро не биха гласували за никого, отколкото да подкрепят друга партия, отбеляза Живков.

Според социолога предстоящият месец предизборна кампания може да промени нагласите. Проучването е направено преди в скандала с имотите да бъде намесена и водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева.

Със сигурност евродепутати ще има ДПС. С шанс за влизане в европарламента са още ВМРО и "Демократична България", показва още проучването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари