„Сова Харис“: ГЕРБ води с 21% подкрепа пред БСП, които са с 12%

1
На трето място излиза партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“
На трето място излиза партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“

На трето място излиза партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“

При парламентарни избори днес 7 партии имат шанс за влизане в Народното събрание, като ГЕРБ води с 21,3% подкрепа пред БСП, които са с 12,2%. Това показват резултатите от представително телефонно проучване на „Сова Харис“ сред 1000 респонденти, проведено между 26 юни и 1 юли.

На трето място излиза партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (5,2%), следвана от ДПС (4,4%), ВМРО (3,9%), „Воля“ и „Демократична България“ (по 2,4%). Близо половината запитани не са решили или няма да гласуват.

Нито една от действащите към момента политически сили не е с положителен рейтинг. ГЕРБ се ползват с най-голямо доверие (малко над 28 на сто), но недоверието към партията на Бойко Борисов е двойно по-високо. БСП е с още по-лоши показатели – под 13% доверие и над 70% недоверие. Най-враждебно респондентите са настроени към „Атака“ – почти 81% от запитаните нямат доверие на националистическата партия.

За 37,2% от запитаните България трябва „да се управлява от широка коалиция между системните партии“, докато 10% се обявяват за лявоцентристка коалиция, а едва 7,6% - за управление, позиционирано в „център-дясно“.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е с най-висок процент на доверие, но даже той е с отрицателен рейтинг (40,4% доверие срещу 42,8% недоверие). Следват го Румен Радев (31,9% към 45%), Бойко Борисов (28,5% към 53,7%) и Слави Трифонов (20,3% към 52,6%).

„Публичното противопоставяне на позициите на президента и премиера е във фокуса на общественото мнение. Новото тук е, че имаме смяна на позициите. Явно образът на премиера е уязвен от компроматите, които излизат срещу него и тезите на президента получават все по-голяма чуваемост в обществото“, пишат авторите на изследването.

Президентството е институцията с най-високо доверие, като близо до нея се нареждат правителството и МВР. Далеч назад остават прокуратурата, парламентът и съдът. Всички изброени са със силно отрицателен рейтинг.

Според повечето запитани Васил Божков трябва да се върне у нас, ако иска да прави партия и трябва да плати предявените му данъци.

Близо 60 на сто от запитаните заявяват, че спазват стриктно противоепидемичните мерки, но нараства броят на тези, според които облекчаването на рестрикциите е подранило. Близо 30% са тези, които очакват коронакризата да продължи след септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари