ТЕЦ - Русе ще използва въглища само през зимата

0
"Топлофикация Русе" поддържа в пълна изправност технологичните съоръжения, съобщиха от дружеството
"Топлофикация Русе" поддържа в пълна изправност технологичните съоръжения, съобщиха от дружеството Снимка: БГНЕС

"Топлофикация Русе" поддържа в пълна изправност технологичните съоръжения, съобщиха от дружеството

През летните месеци са извършени всички необходимата ремонтни дейности и профилактика за тяхната подготовка през отоплителния сезон. "В предприятието работят висококвалифицирани специалисти, които непрекъснато следят състоянието на мощностите и целия производствен процес. Като отговорно дружество ние се грижим за безопасността на служителите и работим за осигуряване на сигурно топлоподаване през зимата." Това заяви Севдалин Желев, директор на русенската топлофикация. Той посочи, че през лятото са инвестирали в реновирането на отделни участъци по топлопреносната мрежа, които са били амортизирани.

Желев посочи, че те влагат голям финансов ресурс в превантивни дейности. "Нашите усилия са насочени да се предотвратят евентуални непланирани спирания на топлоподаването през зимата. Практиката показва, че когато проблем бъде отстранен на време, се минимизират авариите по време на отоплителния сезон.", заяви инж. Желев. Той сподели, че през топлите месеци от годината са извършили именно такъв ремонт на голям участък от магистрален топлопровод. Той в последните години е бил причината за сериозни аварии през отоплителния сезон. „Това налагаше аварийното спиране на парното и топлата вода за голям брой наши клиенти за дълго време. Не можем да рискуваме тази неприятна ситуация да се повтори и през тази зима", каза директорът на предприятието.

"Въпреки състоянието на икономическата среда у нас и предизвикателствата, пред които сме изправени вече близо две години заради COVID 19, продължаваме да реализираме своите проекти. Те са свързани с подобряване на мощностите, разширяване на производството и снижаване на разходите. "Предстои ни реализацията на още една екологична инвестиция - изграждането и пускането в експлоатация на трите газови когенератора. С проекта целим диверсификация на горивния микс, както и пълно премахване на въглищата извън отоплителния сезон още през следващата година.", заяви Желев.

"Постигането на екологично производство е важен елемент от политиката на „Топлофикация Русе“", категоричен беше инж. Желев. Директорът посочи, че този проект е важна крачка, която се предприема в предприятието, за осъществяване на трансформацията му. "Тя ще доведе до производство на още по-чиста енергия, изцяло в съответствие с изискванията на зелената енергийна политика на Европа.", добави Желев.

Директорът на топлофикацията подчерта, че на територията на предприятието има непрекъснат мониторинг на горивото, което използват за производство на енергия. "Законът за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) вменява на операторите на средни и големи горивни инсталации с топлинна мощност по-голяма от 20 мегавата да монтират система за видеонаблюдение и контрол. Това важи за операторите, които използват твърди горива и/или биомаса. Към момента на територията на РИОСВ-Русе това се отнася за нас като дружество, използващо въглища и биогорива, позволени с комплексно разрешително.", посочи инж. Желев. По думите му целта на видеонаблюдението е в реално време РИОСВ да получава информация за вида на подаваното гориво. Системата за контрол обхваща всички точки по пътя на горивата до инсталациите. "Като отговорно предприятие, стриктно спазващо законодателството, сме осигурили за своя сметка отдалечен достъп до съответната РИОСВ и на органите на местно самоуправление.", допълни Желев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари