ТЕЛК пълни касата на частна болница в Пловдив

0
Пациенти и лекари са принудени да плащат такса за паркомясто
Пациенти и лекари са принудени да плащат такса за паркомясто

Инвалиди в Пловдив са принудени да плащат на частна болница за паркиране при освидетелстване или преосвидетелстване в ТЕЛК, ако са отишли с автомобил до комисията.

За паркомясто дават пари и самите лекари, работещи в комисията. За куриозната ситуация сигнализира читателка на „Марица“. Причината е, че сградата на лекарската комисия няма собствен паркинг. Същевременно срещу входа на ТЕЛК-Пловдив има частна площадка за паркиране. Тя е на болницата УМБАЛ „Пълмед“. От здравното заведение са поставили бариера и безплатен гратисен период. След това паркомястото се заплаща.

За инвалиди безплатният престой е 2 часа, а за хора без ТЕЛК - 30 мин. Разликата е час и половина, но тя се оказва недостатъчна за хората с увреждания. Така хората с увреждания, които се забавят повече от 2 часа, са принудени да плащат чинно на частника по левче на час. „Освидетелстването отнема много повече от това време. Комисията се състои от трима лекари и всеки от тях трябва да си каже мнението. Освен това документите, които разглеждат медиците, не са малко. Да не говорим, ако има забавяне на човека преди теб. Чака се по 3-4 часа. Защо трябва да прибират тези пари?“, коментира д-р Елена Караманова, подала сигнала.

Таксата от 1 лев за всеки започнат час се заплаща на регистратурата на болницата. 20 лв. пък струва престоят за 24 часа. Ако си изгубиш или унищожиш билета, ще трябва да се бръкнеш по-дълбоко в джоба - глобата е 50 лв. По думите на д-р Караманова това създава неудобство на гражданите, които се чудят къде да паркират.

Обикновено паркингът на РЗИ е пълен, затова придружителите оставят инвалидите пред входа и започват да търсят къде да спрат автомобила си. На платения паркинг се налага да оставят своите коли и самите служители на комисиите, обясниха от ТЕЛК. Често заради таксата те също въртели из съседните улички в търсене на свободно място.

Проверка на „Марица“ установява, че от 35 платени места на паркинга на частната болница вчера само едно беше заето. Причината е, че сградата на ТЕЛК е затворена, а двата състава, които заседават там, са в отпуск до 16 август включително.

Екипът на вестника не успява да се свърже с ръководството на "Пълмед" за коментар. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари