Талибаните до голяма степен отцепиха летището в Кабул

0
КПП-та, талибански бойци в униформа и военни джипове Хъмви на пътя към аерогарата
КПП-та, талибански бойци в униформа и военни джипове Хъмви на пътя към аерогарата Снимка: БГНЕС

КПП-та, талибански бойци в униформа и военни джипове Хъмви на пътя към аерогарата

Талибаните до голяма степен отцепиха днес летището на афганистанската столица Кабул, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ислямисткото движение, което взе властта в страната преди две седмици, разположи допълнителни бойци в района, за да не допусне струпването на големи тълпи. Операцията по евакуирането на хора от Афганистан през летището днес върви с по-бавни темпове - два дни след като то бе разтърсено от смъртоносен самоубийствен атентат, отговорност за който пое джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД).

По улиците, които водят към аерогарата, от днес има нови контролно-пропускателни пунктове, на някои от които се виждат талибански бойци в униформа и военни джипове Хъмви.

При атаката в четвъртък бяха убити 169 афганистанци и 13 американски военни. Има опасения, че афганистанският клон на ИД, който е смятан за много по-радикален от талибаните, може да удари отново. Райони, където през последните две седмици се струпваха много хора, с надеждата да успеят да се качат на самолет, който да ги изведе от Афганистан, днес до голяма степен са пусти, отбелязва АП.

Много западни държави вече приключиха евакуационната си операция - броени дни преди окончателното изтегляне на въоръжените сили на САЩ от Афганистан във вторник.

Афганистанец, който е работил като преводач за американския контингент, разказа, че след като преминал три контролно-пропускателни пунктове на талибаните, накрая бил спрян на четвъртия. Бойци на ислямисткото движение му казали, че получили указания от въоръжените сили на САЩ да пускат само хора с американски паспорт.

По данни на Съединените щати от началото на евакуацията през летището на Кабул са били изведени от Афганистан над 100 хиляди души. Хиляди други хора, които искат да напуснат страната, обаче може да не успеят да направят това до 31 август.

Стотици афганистанци протестираха днес пред банка в Кабул, а пред банкоматите в столицата се извиват дълги опашки, предаде Асошиейтед прес.

Сред демонстрантите пред сградата на "Ню Кабул Банк" бяха много държавни служители, които искаха своите заплати, каквито, по думите им, не са получавали през последните между три и шест месеца.

Те обясниха, че макар и преди три дни банките да са възобновили работа, никой не е могъл да изтегли пари. Банкоматите все още работят, но всеки има право да тегли от тях само най-много по около 200 долара на денонощие, което допринесе за образуването на дълги опашки.

Междувременно агенция на ООН предупреди, че влошаващата се обстановка със сушата в Афганистан може да направи така, че милиони хора да се нуждаят от хуманитарна помощ.

Възможно е икономическата криза да даде на западните страни лостове за влияние в Афганистан в момент, когато те призовават взелите властта талибани да съставят включващо всички обществени групи правителство и да позволят на хората да напускат Афганистан и след планираното изтегляне на всички американски войски на 31 август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари