СЗО: Катастрофален глад в Африканския рог

0
Близо 130 000 души гледат смъртта в очите, заяви Лисбет Аелбрехт
Близо 130 000 души гледат смъртта в очите, заяви Лисбет Аелбрехт Снимка: Getty Images

Близо 130 000 души гледат смъртта в очите, заяви Лисбет Аелбрехт

Животът на почти 130 000 души в района на Африканския рог е застрашен от катастрофален глад, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Близо 48 милиона души в Африканския рог, т.е. Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Судан и Уганда, са изправени пред критични нива на продоволствена несигурност, заяви СЗО, предаде БГНЕС. Това означава, че домакинствата пропускат хранене и използват спестявания и активи, за да си осигурят храна.

Шест милиона души са изправени пред извънредна ситуация на продоволствена несигурност, а 129 000 са на най-лошото ниво - катастрофа.

"Те са изправени пред смърт от глад и гледат смъртта в очите", каза Лисбет Аелбрехт, ръководител на СЗО за здравната криза в Големия африкански рог.

От 129 000 души в катастрофално състояние 96 000 са в Сомалия, а 33 000 - в Южен Судан, каза тя пред репортери в Найроби.

"По-голямата част от региона се бори с най-тежката суша от поне 40 години насам, докато други части са засегнати от наводнения, което води до широко разпространен глад, наблюдаваме рязко увеличаване на епидемиите от болести и най-големия брой недохранени деца от години", каза тя.

Около 11,9 млн. деца на възраст под пет години са застрашени от остро недохранване през тази година. Регионът е изправен пред епидемии от морбили, холера, малария, денга, хепатит Е и менингит, съобщава АФП.

"Броят на регистрираните огнища на болести в Африканскя рог достигна най-високото си ниво през този век, като здравните системи в повечето от седемте държави са силно затруднени да се справят", каза Аелбрехт.

Според нея най-вероятно причината за епидемиите са екстремните метеорологични условия. Тъй като са сред най-уязвимите от климатичните промени региони, подобни кризи там са все по-чести и интензивни.

Милиони животни са загинали заради петте последователни провалени дъждовни сезона. Това доведе и до унищожаване на реколтата и принуди милиони хора да се преместят, търсещи вода и храна другаде.

"Тъй като изменението на климата вече е реалност, трябва да се подготвим за това, че подобни извънредни ситуации ще се случват все по-често. Засега са необходими ресурси, за да се предотвратят широко разпространени заболявания и смърт", заяви Аелбрехт, като СЗО поиска 178 млн. долара през 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    КОЙ, лапа усраинската пшеница, а ? Германия, Австрия, Полша, Чехия, Словакия, че и нашата умряла държава изплюскаха милиони тонове, които уж отивали за гладните в Африка. Лицемерни отпадъци. От алчност ебахте майката горките африканчета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари