Твърде слаби, за да плачат: Гладът надвисва над децата на Сомалия

0
Държавата от Африканския рог преживява най-тежката суша от 40 години насам
Държавата от Африканския рог преживява най-тежката суша от 40 години насам Снимка: БГНЕС

Държавата от Африканския рог преживява най-тежката суша от 40 години насам

Докато мухите бръмчат над мъничкото му телце, двегодишният Садак Ибрахим едва хленчи, твърде слаб, за да заплаче или да ги прогони - сърцераздирателна гледка към гладната криза, обхванала Сомалия.

Държавата от Африканския рог е на ръба на втора вълна от глад за малко повече от десетилетие, тъй като преживява най-тежката суша от 40 години насам, след като неуспешните дъждовни сезони от края на 2020 г. унищожиха реколтата и добитъка, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

С прогнозата за провал на петия мусон ООН предупреди този месец, че времето за спасяване на човешки животи изтича, като призова донорите да допринесат повече за усилията за подпомагане.

Ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс заяви, че ситуацията е по-лоша от глада през 2011 г., когато в страната са загинали 260 000 души, повече от половината от които деца на възраст под шест години.

Помощта стига бавно до Сомалия след закъсненията, причинени от войната в Украйна, която доведе и до повишаване на разходите за транспорт и спешни доставки.

Мнозина обаче се опасяват, че помощта ще пристигне твърде късно за най-малките жертви в страната като Садак. По данни на УНИЦЕФ, между януари и юли тази година в центровете за хранене вече са загинали около 730 деца.

В болница "Де Мартино" в столицата Могадишу разтревожената майка на Садак Фадумо Дауд бди до леглото на малкото дете, от чието личице виси тръба за хранене, и се моли за чудо.

"Той е единственото ми дете и е много болен, както виждате", казва младата жена пред АФП, разказвайки за тридневното пътуване, което я е довело до Могадишу от Байдоа - един от епицентровете на кризата.

Драматично увеличение

През последните години климатичните бедствия все повече се превръщат в основен двигател на миграцията в Сомалия, която се бори също с брутално 15-годишно ислямистко въстание.

Всеки ден десетки хора се стичат в лагерите в Могадишу, създадени за разселени семейства.

Международният комитет за спасяване (IRC) с нестопанска цел управлява седем центъра за здравеопазване и хранене в столицата и околностите ѝ, но ресурсите му са силно ограничени, тъй като кризата не показва признаци на отслабване.

"Броят на новопристигналите се увеличи драстично от юни тази година", казва пред АФП служителката по въпросите на храненето в IRC Фаиса Али.

Повечето от децата се оказват недохранени, а броят им се е утроил от максимум 13 на ден през май до 40 сега.

Нуунай Адан Дуроу - майка на 10 деца, избягала от дома си и пропътувала 300 км, за да намери медицинска помощ за тригодишния си син Хасан Мохамед, чиито крайници са подути поради тежко недохранване.

"През последните три години не сме събирали никаква реколта заради липсата на дъжд", сподели Дуроу, описвайки как е принудена да върви по два часа дневно, за да намери вода за семейството си.

"Бяхме изправени пред ужасна ситуация", казва 35-годишната жена, притискайки Хасан в прегръдките си, докато двамата чакат медицинска помощ в център на Международния комитет за бежанците в покрайнините на Могадишу.

Най-тежките случаи

Сушата е засегнала и части от Кения и Етиопия, но рисковете за Сомалия са особено сериозни, като според ООН до следващия месец 200 000 души са застрашени от глад, а около 1,5 милиона деца са изправени пред остро недохранване.

Кризата не е подминала дори традиционно плодородни региони като Долна Шабел, където в миналото бедстващите от сушата общности са търсели убежище с надеждата, че там ще намерят препитание.

"Преди да ни засегне сушата, се занимавахме със земеделие и добивахме зеленчуци, за да изхранваме децата си", казва пред АФП 35-годишният Фадумо Ибрахим Хасан.

Сега "живеем с каквото ни даде Бог", казва овдовялата майка на шест деца.

Наскоро пристигнала в Могадишу, състоянието на двегодишната ѝ дъщеря Юсро се е влошило до такава степен, че служителите на Международния център за бежанците вече не могат да се грижат за нея.

Според медицинския екип на IRC, който заяви, че Юсро тежи само 5,8 кг - наполовина по-малко от здраво момиче на същата възраст, тя е опасно недохранена.

В болница "Де Мартино" лекарката Фахмо Али казва пред АФП, че с всеки изминал ден се появяват все повече болни и недохранени деца.

"Тези, които приемаме тук, са най-тежките случаи с усложнения", каза тя.

"Понякога тези, които сме лекували, се връщат в болницата, след като се разболеят отново".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    😎😎😎🙂
    Къде е Бойдън ? ЗАЩО НЕ отпусне милиарди за гладните и болни деца ? Откупува Украйна която няма да се изплати до векове
  • 5
    1
    Двуличник
    Е хайде, няма ли да ги приютявате като украинците, няма ли да им помагате. С милиардите дето се наливат за оръжия и смърт в Украйна Сомалия ще изкара 100 години на пържоли и хайвер, че и за шампанско ще им останат. Обаче ние сме толеранти, ние сме срещу войната, ние помагаме - келипир да има само. Както е казано - интереса клати феса. Долнопробни двулични мизерници със фалшиви ценности!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари