СЗО: Европа може да се справи с пандемията без второ блокиране

0
На 31 август европейският регионален офис на СЗО свиква виртуална среща за всички 53 държави за повторното отваряне на учебните заведения на фона на коронавируса
На 31 август европейският регионален офис на СЗО свиква виртуална среща за всички 53 държави за повторното отваряне на учебните заведения на фона на коронавируса

Възможно е пандемията от коронавирус да бъде контролирана в Европа, като същевременно се поддържат икономиката и образователната система, съобщи Световната здравна организация 

Рискът от нова вълна на коронавируса никога не трябва да се пренебрегва, но сега знаем как да се фокусираме върху вируса, вместо върху обществото, посочи по време на онлайн пресконференция, д-р Ханс Клюге, регионален директор на СЗО за Европа, пише EURACTIV

“С основните общонационални и допълнителни целеви мерки – ние сме в много по-добра позиция да премахнем локализираните огнища. Mожем да управляваме вируса и да поддържаме функционирането на икономиката и образователната система”, каза той. По думите му сега вирусът може да бъде управляван по различен начин, отколкото когато се е появил за първи път.

Неотдавнашните ограничения показват, че “се учим как да прилагаме интелигентни, ограничени във времето и основани на риска мерки, които да намалят както разпространението на вируса, така и неговото въздействие върху обществото и икономиката”, добави той.

Въпреки че Клюге похвали феноменалните усилия на държавите да ограничат разпространението на вируса, той подчерта, че сега е възможно да се спасят както “животът, така и поминъкът на хората”.

Европейският регион е регистрирал 3,9 милиона случая. Това са 17% от общия брой заразени в света, които са близо 22 милиона.

Въпреки че епицентърът на пандемията вече е в Северна и Южна Америка, в други региони също се наблюдава рязко нарастване на броя на случаите.

Клюге подчерта, че пандемията създаде най-големия срив на образователните системи в историята като засегна близо 1.6 милиарда учащи в повече от 190 държави.

На 31 август европейският регионален офис на СЗО свиква виртуална среща за всички 53 държави за повторното отваряне на учебните заведения на фона на коронавируса. На срещата ще бъдат обсъдени конкретни действия как децата да получат образование в безопасна среда.

Такива действия може да включват повишена хигиена и физическа дистанция, както и бързо и ефективно въвеждане на целеви мерки, които са съобразени с местните обстоятелства. Такива могат да бъдат коригиране на училищния график и ограничаване на броя на учениците при по-голям брой заразени.

Наближаващият грипен сезон увеличава натиска върху здравните заведения

Клюге обаче предупреди, че Европа трябва да се увери, че приема правилните здравни мерки, за да овладее вируса, докато нормалният живот се възобнови. Той подчерта, че наближаващият сезон на грипа ще увеличи натиска върху здравните заведения.

“Важно е държавите да наблюдават грипната активност и процеса на възстановяване и да засилят рутинното наблюдение и на двата вируса. Трябва да се насърчава ваксинацията срещу грип при рисковите групи. Това е още по-важно тази година, тъй като трябва да защитим болниците си и здравните работници от претоварване”, допълни Клюге.

“Тази година, дори повече от предишни години, трябва да подкрепяме възрастните хора да получат ваксинация против грип рано и в безопасна среда”, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари