СЗО: До два месеца над половината европейци може да са с „Омикрон“

0
Омикрон бързо е станал доминиращият вариант в Западна Европа и сега се разпространява на Балканите
Омикрон бързо е станал доминиращият вариант в Западна Европа и сега се разпространява на Балканите Снимка: iStock

Разтревожен от "силния прилив" на Омикрон, европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) прогнозира днес, че с оглед настоящото темпо на разпространение до два месеца над 50 половината от европейците може да се заразят с новия коронавирусен вариант, предаде Франс прес

"При този ритъм Институтът за здравни показатели и оценки предвижда, че над 50 на сто от населението на региона ще се зарази с Омикрон до 6 - 8 седмици", каза на онлайн пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге, информира БТА. Той подчерта, че този вариант показва мутации, които "му дават възможност да се закрепва по-лесно за човешките клетки и могат да заразяват дори предварително инфектирани или ваксинирани лица".

Над 7 милиона случая на коронавирус са били регистрирани в Европа през първата седмица на новата година, обърна внимание Клуге, цитиран от ТАСС. Той добави, че Омикрон бързо е станал доминиращият вариант в Западна Европа и "сега се разпространява на Балканите".

"Показателите на смъртността остават стабилни и остават най-високи в страните с висока заболеваемост от ковид в съчетание с по-ниски равнища на ваксинация", отбеляза директорът на СЗО за Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари