Николай Витанов: Вариантът „Омикрон“ го няма, но ще влезе по празниците

1
"На „Делта“ варианта му трябваха от 4 до 6 седмици да стане доминантен и да измести предишния. Този е по-бърз“, посочи Николай Витанов
"На „Делта“ варианта му трябваха от 4 до 6 седмици да стане доминантен и да измести предишния. Този е по-бърз“, посочи Николай Витанов Снимка: БГНЕС / Архив

Този вариант е по-заразен и заболеваемостта ще се повиши, прогнозира математикът

„Вариантът „Омикрон“ го няма. Прогнозата ми беше, че ако не дойде до Никулден, ще си изкараме едни весели коледни и новогодишни празници“, заяви в „Тази сутрин“ по  bTV математикът Николай Витанов.

Според него е малка вероятността да не е регистриран. „Има две системи за регистрация – основната е на Националния център за паразитни и заразни болести, а другата е резервна и е моята, но и двете не го засичат. Това означава, че или не го засичат, или го няма. Ако е тук, това са единични случаи, които не оказват такова влияние, че да бъдат засечени от системите“, обясни математикът.

„На база на данните от Южна Африка очакваме, че „Омикрон“ вариантът ще се разпространи малко по-бързо. На „Делта“ варианта му трябваха от 4 до 6 седмици да стане доминантен и да измести предишния. Този е по-бърз“, посочи Николай Витанов.

„Сега по празниците няма да го забележим, ще влезе – няма начин да го спрем по границите. Три – четири седмици след Ивановден и Йордановден ще се бори за доминация и ще я постигне към края на януари. В България му трябват 5 дни средно, за да запали дифузното разпространение и първата седмица ще сме в средата на проблемите с „Омикрона““, каза той.

Математикът прогнозира, че тогава ще има пета вълна на коронавируса, но по думите му и четвъртата не е отминала напълно, въпреки че броят на заразените и смъртните случаи са намалели.

Омикрон“ по-заразен и забовеваемостта се очаква да се повиши, отбеляза математекът. По думите му най-интензивно се очаква да се раззпространи в София – град и в областта. „Теорията казва, че най-засегнати са най-големите градове, тъй като гъстотата на населението е по-голяма. Очакванията са, че ще удари Варна малко по-силно от Пловдив, това е свързано с разпределението на населението, а най-слабата интензивност се очаква по Ямбол, Смолян, Разград, Кърджали, Кюстендил“, смята Николай Витанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Девизът на ергена:
"По-добре само мляко в хладилника, отколкото крава в кухнята."

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари