Светлин Русев и Йоръм Сон откриват "Мартенски музикални дни" в Русе

5
Международният фестивал стартира тази вечер в Доходното здание
Международният фестивал стартира тази вечер в Доходното здание

Международният фестивал стартира тази вечер в Доходното здание

С концерт на световноизвестния цигулар Светлин Русев и експресивната пианистка от Южна Корея Йоръм Сон тази вечер в Доходното здание в Русе ще бъде официално открито шейсет и третото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Това съобщи директорът на фестивала Ива Чавдарова, цитирана от БТА.

Програмата на изпълнителите включва творби от Чайковски, Елман, Вагнер, Корнголд и Форе.

Началото на "Мартенски музикални дни" в Русе трябваше да бъде поставено на 15-и март, но заради обявения двудневен национален траур по повод кончината на патриарх Неофит общинската управа, която е организатор на музикалния форум, отложи откриването.

Предвиденото изпълнение на творбата "Реквием" на Верди от Русенския фестивален оркестър и хор, и маестро Емил Табаков се състоя, но без публика. С него бе отдадена почит пред паметта на патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. Изпълнението на траурната творба бе записано и ще бъде публикувано през идните дни на информационните канали на фестивала и общината.

Повече от 450 участници от 10 държави ще се изявят на фестивалната сцена до 31-ви март

Повече от 450 участници от 10 държави ще участват в шейсет и третото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", което се организира до 31-ви март тази година в крайдунавския град.

На фестивалната сцена ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Румъния, Италия, Южна Корея, Хърватска, Грузия, България.

Музикалният форум предлага повече от 20 събития - оркестрови програми, ансамблови концерта, балетен спектакъл, съпътстващи събития и дебютиращи на българска сцена артисти и състави.

Концерт за първи път на фестивалната сцена ще има австрийският ансамбъл "Виена Тромбон Атракшън". Той ще представи аранжименти на класически и джаз пиеси. Дебют ще има струнен квартет "DANEL".

Дебют ще имат и джаз музикантите Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и пианистът Милен Кукошаров. Те ще представят проекта си "Jazz Night".

Програмата включва дебюти на клавирното трио Албена Данаилова - цигулка, Александър Сомов - виолончело, и Надежда Влаева - пиано.

За първи път на фестивала в Русе ще участва и пианистът Георги Гигашвили. Публиката ще го види на заключителния концерт на "Мартенски музикални дни" на 31-ви март на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев.

Премиери

Фестивалът предлага и премиери. Публиката ще може да види на 25-и март балетния спектакъл "Калиопа", който ще бъде представен от Русенската опера. Автор на музиката е Емил Табаков, който ще бъде и диригент. "Това ще бъде едно от големите събития в програмата на фестивала", каза Ива Чавдарова.

Струнен квартет "Фрош" също са подготвили изненада за публиката. Те ще представят световната премиера на Клавирен квинтет №2 на композитора Васил Казанджиев.

Фестивалната програма включва и няколко специални проекта. Цигуларят Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон ще излязат още веднъж на сцената, но утре вечер. Те ще имат концерт заедно с Олексий Шадрин (виолончело).

Саксофонен квартет "Signum" също ще имат премиерна програма.

Сред специалните проекти е и концертът на хор "Проф. Васил Арнаудов", който през тази година празнува своята 30-годишнина. Диригент ще бъде Свилен Димитров.

По време на фестивала концерти ще имат също камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Константин Добройков и със солисти Минчо Минчев - цигулка и виола, и Николай Минчев - цигулка, Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и със солист пианистката Елена Башкирова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и със солист Емануил Иванов - пиано.

Съпътстващата програма на фестивала включва изложби, представяне на документален филм и на книги.

"Мартенски музикални дни" е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    4
    до 1
    На теб нищо, ти нямаш пари да отидеш.
  • 3
    3
    Нещастници
    Тези първите двама са ония, дето повтарят измислицата за "малка Виена", не че са виждали истинската на живо, но се възпаляват и изригват при всяка новина за културна проява в града ни. Да, тази новина не е за вас, отминете я. Следете за новини как вървят смеските за хранене на прасетата и цената на Голфа. А на тези, дето едва свързват двата края, можете да се насладите вечер как пълнят количките в Кауфланд или да ги питате колко десетки хиляди ще хвърлят за банкета и другите простотии по случай бала на детето след два месеца.
  • -3
    2
    до 1
    Ако не ходиш, не ти струва нищо, аз не ходя по никакви мероприятия. Това е лудост - пир през чумаво време - инфлация, беднотия, заплаха от война, да ходя да си развявам парцалите е лудост и нелепост просто. Обидно е към другите хора, които се чудят как да свържат двата края.
  • -2
    1
    Любопитко
    Колко ни струва това?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари