Виртуозът Светлин Русев откри Мартенските музикални дни

1
Русенци ще се насладят на близо 50 музикални събития по време на 57-то издание на фестивала
Русенци ще се насладят на близо 50 музикални събития по време на 57-то издание на фестивала Видео: БНТ

В Русе започна Международният фестивал „Мартенски музикални дни“.

Тази година участниците са над 600. Те ще се включат в близо 50 събития, пише БНТ

Блестящ старт дадоха Софийската филхармония и виртуозният цигулар Светлин Русев.

Композираната в Русе пиеса „Дивертименто” на Константин Илиев поставя началото на фестивала. Първият цигулков концерт на Прокофиев също ще прозвучи тази вечер. Това е втората премиера на произведението в изпълнение на виртуозния Светлин Русев, само ден след представянето му в Пловдив. Диригент на концерта е определяният от американската критика като изумителен талант Лио Куокман.

Светлин Русев: „По моя покана, аз съм виновен той за втори път да гостува в България. Първия път в рамките на концертна Софийска филхармония. И сега и за първи път на русенска сцена.”

Финалът на първия концерт от 57-то издание на фестивала „Мартенски музикални дни” се поставя от втората симфония на Скрябин. Определят я не просто като инструментална композиция, а като въплътена в звуци философия.

Лио Куокман – диригент: „Симфония №2 от Скрябин е едно изключително красиво произведение. Този шедьовър той е написал още в началото на 30-те си години. Всички звуци са свързани един с друг и са в постоянно движение. Затова е едно доста трудно произведение.”

Светлин Русев съвместно със Софийска филхармония ще се представи на сцената на фестивала и на 16 март с произведения на Моцарт. Солисти ще бъдат пианистът Евгени Божанов и цигуларят Павел Златаров.

В програмата на фестивала има близо 50 събития. Акцент е премиерата на операта „Кавалерът на розата“ на Рихард Щраус, която можем да видим на 19 март тук, в Доходното здание. Не пропускайте и Фестивалния оркестър с диригент Емил Табаков, който пък закрива фестивала – на 26 март. Ако имате възможност всъщност, не пропускайте нито едно събитие. Те наистина са много и си заслужават. Така че – заповядайте.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари