Свършиха ваксините в Белодробната болница в Русе

2
Д-р Светослав Дачев сподели какво е решението на проблема
Д-р Светослав Дачев сподели какво е решението на проблема Видео: Bulgaria On Air

Д-р Светослав Дачев сподели какво е решението на проблема

Ваксините в свободните коридори за ваксиниране в столичните болници свършиха. Подобна е ситуацията и в други градове на страната. Имунизацията продължава с ангажираните в изборите и тези, на които предстои поставяне на втора доза.

"Александровска" болница остана последна в столицата, чийто "зелен коридор" работи до края на деня. От утре обаче и там няма да има свободна имунизация заради изчерпване на дозите. Подобна беше и ситуацията в "Св. Иван Рилски", чиито коридори затвориха още по обяд, информира Bulgaria On Air.

Ваксинационният кабинет на Белодробната болница в Русе също работи само до обяд. Всички 100 дози от ваксината на AstaZeneca свършиха. Не е ясно кога ще има следваща доставка.

"Според мен много добро решение би било едно много голямо количество, хиляди дози да има в хладилниците. Подготвени сме с хладилници, с фризер на минус 80 градуса. Няма никакъв проблем за дълготрайно съхранение и тогава вече потокът може да бъде интензивен", заяви управителят на СБАЛПФЗ "Д-р Граматиков", Русе д-р Светослав Дачев.

И докато при зелените коридори ваксините свършват бързо, то при някои общопрактикуващи лекари такива изобщо не са достигнали. Ако все пак получат, те са изключително малко.

"Основната болка и проблем на колегите е, че ваксините са крайно недостатъчни на фона на пациентите, имащи желание и особено на тези, на които изготвихме списъци, които попадат в приоритетните групи", каза председателят на РК на БЛС – Велико Търново д-р Христо Иванов.

Хората в Пловдивско по няколко пъти на ден посещават своите лични лекари, за да разберат дали ще успеят да се ваксинират.

Заради кризата с липсата на ваксини общопрактикуващите лекари у нас изпратиха протестно писмо до Министерството на здравеопазването. Те настояват при следващата доставка на ваксини здравното ведомство да разпредели повече количества за тях.

"Ваксини няма. Евентуално бе съобщено, че може да получим половин или 1 флакон, което е за 5-10 човека", обясни медицинската сестра Ваня Енчева.

"Ние общопрактикуващите лекари искаме да сме с предимство за получаване на ваксините и след това да се преразпределят по имунизационните пунктове, а не обратното. Ние сега чакаме от тях, ако остане, да дойде при нас нещо", посочи общопрактикуващият лекар от с. Крумово д-р Захаринка Вълканова.

Очаква се зелените коридори да заработят отново, след като приключи приоритетната ваксинация на членовете на секционните комисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Почивката - Просто си гледаш децата на друго място.

Харесай Дунавмост във Фейсбук