Свалят циганите от автобуса, ако нямат билет?!

0
Според нови правила контрольорите не трябва да подминават пътниците от ромски произход, а да подхождат към тях като към всички останали граждани
Според нови правила контрольорите не трябва да подминават пътниците от ромски произход, а да подхождат към тях като към всички останали граждани

Ромите вече ще бъдат сваляни от автобуса, ако бъдат заловени да не дупчат билет.

Години наред ромите си бяха извоювали негласното право да се возят гратис и контрольорите не ги закачаха. Този келепир обаче вече остава в миналото.

Контрольорите от Столичния градски транспорт са били събрани на съвещание миналия четвъртък и са получили нови указания за работа. Според актуалните правила те не трябвало да подминават пътниците от ромски произход, а да подхождат към тях като към всички останали граждани. Контрольор разказа, че са получени разпореждания да се свалят ромите, ако нямат билет, цитиран Всеки ден.

Именно заради това се очаква много проверяващи да напуснат работа, защото се страхували да се занимават с агресивни представители на малцинството.

Повечето от контрольорите гледат с насмешка на това, че ще могат да се разберат с ромите за плащане на билети. „То с тези нови цени българите са агресивни вече, та какво остава за останалите. Шофьорите също са много затруднени, че обикновено им дават по 2 лева, а те горките трябва да връщат ресто, докато шофират", разказва проверяващ.

След въвеждането на новите цени все още рядко се забелязват контрольори в рейсовете, като според проверяващите това е голяма грешка. „Хората си мислят, че ни е страх да се качваме по автобусите и трамваите заради новите цени, така се чувстват победители и стават още по-смели и агресивни. Сега в медиите ще започнат да излизат материали за пребити контрольори, това ще стане мода да ни бият по рейсовете. Пътниците пак ще пътуват без билети. Защо се прави тогава всичко това?", пита човек със синя риза.

В момента имало по-малко проверяващи, защото се давало време на хората да се сдобият с карти - което е основната идея на по-скъпия билет. Щели обаче скоро да последват ударни проверки.

Много хора се страхували, че ще бъдат нападнати и ще им откраднат целогодишните карти, които струват 365 лева, заради което не смеят да си ги купят. „Това е много скъпа инвестиция, те убиват хора за 5 лева, къде ще нося постоянно в себе си нещо толкова скъпо", казва възмутена пътничка на градския транспорт.
Възложено било на всички транспортни оператори да осигурят билети във всички превозни средства, както и монети на шофьорите и ватманите.

На автоматите за продажба на билети вътре в тролеите и трамваите са поставени стикери, които предупреждават, че автоматът не връща ресто. Тези билетни устройства са монтирани през 2008 г. и нямат техническата възможност да извършват тази услуга.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари