Сравнение на цените в Дубай и в България

2
Пенсионерите в Дубай със средна пенсия от $8000 определено могат да си позволят да не пестят от месо и плодове
Пенсионерите в Дубай със средна пенсия от $8000 определено могат да си позволят да не пестят от месо и плодове

Някои неща са дори по-евтини, отколкото в България

Отвън може да изглежда, че Дубай е друга планета, чиито жители прекарват всичките си дни в пътуване с Ферари, безкрайни пазарувания и вечеря в ресторанти на Мишлен.

Вероятно дори нямат кухня вкъщи: не е баровско да готвиш, пише наш турист в блога си.

Всъщност ежедневието както на коренните жители, така и на емигрантите - чужденци, дошли да живеят и работят тук - не се различава много от нашето. Разбира се, те имат по-прилични апартаменти и вили и повече пари в картата. Но нищо човешко не им е чуждо. И те също обичат да готвят и да ходят в супермаркета за хранителни стоки.

Яйцата са бели и кафяви, предимно в опаковки от 30. Арабите определено обичат яйца - тук ядат шакшука всеки ден, затова взимат „много“.

Цени за 30 броя - от 8.41 до 9.91 лева.

Хлябът се продава само на филийки има различни видове пити. Ето например хляб от нашия аналог типов  - 2.81 лева. Белият е по-евтин - 1.84  лева единият.

Австралийските телешки и агнешки пържоли са средно около 31.70 лева за кг. Говежди антрекот - 18.49 лева Диетична кайма говеждо - 22.09 лева.

Пилето, разбира се, е по-евтино, но не много. Филе от гърди - 19.40 лева / бутчета - 14.37/ кг. Но едно цяло пиле ще струва 6.97-7.61 лева за кг.

Буркан сметана от 200 g - 4.52 лева за 10% и 4.40 лева за 15%. Но ако не искате да надплащате за марката, има по-евтин, малко известен производител за 2.73 лева.
Растително масло - 2.49 лева за бутилка от 750 мл.

Изборът на сирена не е толкова голям, колкото нашия, но са налични всички основни видове. Какво е странно - няма отделни етикети с цени, цената може да се види само на опаковката. Ементал - 30.52 лева, Чедър - 21.35 лева, Гауда с горчица- 31.70 лева.

Не знам за вас, но цените за храна в Дубай ми се струват съвсем адекватни, а за някои стоки дори изненадващо ниски. Да не забравяме, че всичко това се внася и транспортира със самолети от други страни и континенти. 

И ако сравните тези цени с доходите на местното население, тогава те са напълно нелепи. Поне продуктите тук определено не са съществена линия от семейния бюджет. А местните пенсионери със средна пенсия от $ 8000 определено могат да си позволят да не пестят от месо и плодове. И доматите, без колебание, вземат най-красивите - тези, които са по-скъпи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари