В Гюргево великденската трапеза излиза по-евтино, отколкото в Русе

4
Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България?
Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България? Снимка: БНТ, стоп кадър

 На пазар от двете страни на Дунав. Как в Румъния се оказа с 25% по-евтино и то при положение, че минималната заплата там е с над 65% по-висока, отколкото в България?

Отговорите потърси Даниела Димитрова от БНТ.  Ето какво разказва тя. 

За великденската трапеза избрахме основните 4 продукта - килограм агнешко месо, козунак, яйца и салата. Ако ги купим от Русе ще ни струват около 43 лева. Затова се отправихме на пазар в Гюргево. Пътуването  отне около 15 минути.

С разхлабването на ковид мерките тук на фермерския пазар все по-често се чува българска реч. Сънародниците ни купуват най-вече агнешко месо, защото е 5 - 6 лева по-евтино, отколкото в България. Но има и друга съществена разлика.

Минималната работна заплата в Румъния от началото на годината е 515 евро, докато у нас е 710 лева. Тоест на пазара най-важното правило е с какви доходи купуваме стоката.

В месарницата на Мариано за Великден румънците купуват половин или цяло агне. Българите са по-скромни.

"Режа им по два, три килограма. Но купуват и свински ребра, джолани", споделя Мариано.

"Българите купуват, защото виждат, че месото ни е прясно, не е замразено. Цената е висока, но всичко се вдига - бензин, ток и никой не ни пита. И ние в Румъния, не живеем добре с тези цени", допълва Доримеа.

И въпреки това храната в Румъния е с 25% по-евтина, отколкото у нас.

"На сметка е. Пазарувам от тук всички продукти, включително и агнешкото, което е 14,16 лева за килограм и е натурално, и е по-вкусно, отколкото от веригите. Салати, краставици, всичко е по-евтино", добави Росен Генчев.

На зеленчуковия пазар сергиите са подредени като в аптека. Килограм краставици е лев и 58, доматите са почти пет лева, лукът 40 стотинки, а репичките и марулята 60. Така пролетната салата в Румъния излиза под 8 лева. Едрите яйца са по 24 стотинки, а най-скъпият козунак с плънка орехи и бадеми е 7,90.

И въпреки, че търговците в Гюргево признават, че цените им са високи, великденският обяд в Румъния струва около 33 лева. В България обаче за същите продукти плащаме 10 лева повече. Първо избираме зеленчуците за салатата.

"Цената е 10 лева. Не е ли много скъпо? Всичко се е повишило с 20%. Клиентите мърморят, купуват в по-малки количества", коментира Александър Баландин, зеленчукопроизводител.

Много от хората се отказват и от агнешкото месо, като му видят цената. В Русе средно струва 22 лева.

Като прибавим яйцата и козунака сметката за великденската трапеза с продукти от България излиза 43 лева срещу 33 в Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Изрода
    До Червеноводския миндил: Старче, предполагам, че през живота си, може би и в казармата, са те онождали русенски пичове с големи курове, каквото само около Дунав растат! До края на жалкия си животец няма да можеш да седнеш добре на дупето си, затова те боли и всеки ден ти напомня твоя заден приятел.
  • 3
    3
    Нещо май...
    Къде е това домати на 4,30 лв. Повече от месец цената му е над 5лв. А за празника мина и 6 лв.??? Яйцата същата работа.
  • 9
    2
    Оффффф
    Дунав мост, елате да видите какво е на моста,тука ни държат като кучета. Да отива кмета или който иска,и да се направи нещо
  • -33
    1
    Червеноводски миндил
    Чи варети у Гюргево ва русенски педерунгели мръсни,там при румънските мангали да са избери и да взети са дайба свините ви русенски дайба
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари