Спасиха щъркелче, висящо от гнездо

1

Природозащитници спасиха щъркелче, оплело единия си крак в гнездото и висящо от него.

Спасителната акция е проведена в петричкото село Генерал Тодоров, но случката има предистория, която разказаха младите доброволци от НПО "Дивите животни".

Техният разказ е качен на Фейсбук страницата на сдружението:

"Часът е около 14, когато Вера вижда публикацията в "Забелязано в Сандански". Щъркелче виси от гнездото, оплетено за единия крак. Проследява коментарите, от които става ясно, че то виси вече часове, сигнали са подавани до 112, но никоя институция не се притичва на помощ.

Вера се свързва с админа на групата, за да получи точната локация - с. Генерал Тодоров, грабва кашон, мята се на колата и веднага отива на мястото. Въпреки огромния брой коментари под поста, под самото гнездо няма никой. Минали са 4 часа от момента, в който е забелязано щъркелчето. Никой не прави опит да го свали. Часът е около 14.30, а температурата навън около 35 градуса и се покачва.

Принципно сигнали за диви животни от защитени видове, следва да се подават на 112, от където да се разпределят към РИОСВ. Когато гнездото на щъркел е на електрически стълб РИОСВ влизат във връзка с електроразпределителното дружество и заедно би трябвало да действат.

Дали сигналът за Висулко изобщо е достигнал до РИОСВ и колко бързо се е случило това, не знаем. Факт е обаче, че РИОСВ нямат ресурсите да реагират бързо. Едновременно се случват безброй сигнали в различни населени места от областта, които съответното РИОСВ обслужва, а повечето РИОСВ-та дори не разполагат с автомобили за бързодействие, да не говорим, че ако е извън работното им време нещата са направо загинали и може да се действа само благодарение на неправителствените организации.

Вера прави отчаян ход и взима нещата в свои ръце. ЧЕЗ Петрич веднага откликват на сигнала й и 20 минути по-късно са на мястото. Щъркелчето е свалено, прибрано на спокойно в кашона и веднага отпътува към нас в София, за да се погрижим за него.

Кракът е бил оплетен със сезал. Този тип найлонови въжета и найлоновите чували широко се ползват в селското стопанство за балиране, пренасяне на торове и за други дейности. В промишлеността също се използват. Често след използването на тези материали те остават на полето. За жалост щъркелите много охотно ползват такива материали, за да ги вплитат в гнездата си, за здравина.

Случаят на Висулко съвсем не е изключение. Често се случва крак на малко щъркелче да е буквално прерязан от сезал, защото малките си оплитат краката в гнездото като шават и проблемът става видим чак когато вече тръгнат да излитат от гнездото, тоест прерязаните тъкани на краката са отдавна умряли.

Висулко е извадил късмет. Тъканите на крака не са прерязани от сезала, кракът само беше силно отекъл. Ако още малко беше повисял, вероятно щеше да се измъкне кракът от тазобедрената става.

Част от сезала е погълнат, не защото се е мъчил да се освободи (птиците не могат да правят такива неща), а защото го е погълнал заедно с храна, която родителите са оставили в гнездото.

Изводи:

- Публикациите в социалните мрежи и коментарите към тях не спасяват животни, спасяват ги хората с реалните свои действия

- От телефон 112 често се случва да не знаят на кого да препратят сигнали за бедстващи диви животни

- Боклуците, които оставяме след дейността си, ежедневно убиват стотици животни по неподозиран начин

- Вера е голям човек!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари