Спад в работата на Пристанищен комплекс - Русе

0
Основна причина за това е по-малкият внос на царевица
Основна причина за това е по-малкият внос на царевица

За първите пет месеца от началото на тази година "Пристанищен комплекс - Русе" е обработил 230 000 тона товари.

Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Драгошинов, предава БТА.

Спрямо същия период на миналата година се отчита намаление с около 25 процента. По думите на Драгошинов основна причина за това е по-малкият внос на царевица - заради ниски добиви в Сърбия и Унгария.

Запазва се обемът на обработените товари с въглища. С около 20-30 процента е увеличен вносът на глина, каолин, кварцов пясък. Подобна положителна тенденция се наблюдава и при металите, където месечно се обработват при внос и износ общо около 8000 тона. Повишение има и при генералните товари - като арматура, рулони, автомобили, селскостопанска техника. Целта през тази година е да бъдат постигнати 22-25 процента, като за първите пет месеца анализите показват 23-24 процента.

Според Драгошинов финансовите показатели на дружеството са добри.

Той каза още, че линиите с блок влакове с контейнери и с трейлери от пристанището в Русе до Германия и Австрия са спрени от миналата година. Причините за това са външни фактори.

По думите на Драгошинов приходите на "Пристанищен комплекс-Русе" от претоварна дейност са около 50-60 процента, а около 30-40 процента е печалбата от съхранение на стоки. Към момента има повече от 100 дка открити площи, които са заети. Там се съхраняват въглища, метали, селскостопанска техника. Над 15 дка са заетите закрити складови площи - с торове, метали, шрот.

"Пристанищен комплекс - Русе" е държавно търговско дружество, което ръководи дейността на най-голямото българско речно пристанище - "Русе-Изток", от което са основните приходи, а също и на Тутракан и на Силистра.

Драгошинов каза, че се наблюдава интерес от страна на туроператорите към пристанището в Тутракан. През миналата година там са акостирали 17-18 круизни кораба, а през тази се очакват около 25 пасажерски плавателни съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари