Социолог: Машинният вот подлежи на манипулация

0
Почти никъде в Европа не се гласува машинно, изтъква Юлий Павлов
Почти никъде в Европа не се гласува машинно, изтъква Юлий Павлов Снимка: БГНЕС

За пореден път се твърди, че един дебат не е състоял, при положение, че той се състои почти непрекъснато, щом се вкара този въпрос в Народното събрание.

Така коментира пред БНР социологът Юлий Павлов дискусията за машинното гласуване.

Тази тема „се вкарва периодично от избори на избори, но както забелязвате никой не слуша експертите и всички си продължават да си правят едни и същи глупости. Случва се поредният цирк. С уговорката, че този път може да се вземе по-разумно решение – почти никъде в Европа не се гласува машинно“, изтъкна Павлов в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Според него ключовият въпрос е каква е тенденцията – увеличават ли се или намаляват държавите с машинно гласуване: „Отговорът е очевиден намаляват“.

При положение, че всички се отказват, ние продължаваме да слушаме глупости, очевидно от политически съображения. Не мога да повярвам, че иначе интелигентни хора са в състояние да говорят такива глупости“, коментира социологът.

Той подчерта, че и вотът в момента може да се манипулира само в секционните комисии: „В тях имате 7 до 9 члена от различни политически сили, които взаимно се контролират и това е най-доброто, което може да се измисли. А има и наблюдатели“.

Машините се нуждаят от поддръжка, контрол, проверка на софтуера и т.н. Един инженер поддържа няколко машини в близки секции и всичко зависи от него“, каза Юлий Павлов и настоя, че е по-лесно да се подкупи този инженер вместо партийните членове и наблюдателите. И той да направи корекция в машината, така че гласове изкуствено да отиват за дадена партия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари