Проблеми с машините застрашават вота в чужбина

0
​МВнР ще разполага с едва 3-4 дни, за да достави нужните устройства, ако има балотаж
​МВнР ще разполага с едва 3-4 дни, за да достави нужните устройства, ако има балотаж Снимка: БГНЕС

МВнР ще разполага с едва 3-4 дни, за да достави нужните устройства, ако има балотаж

Проблемите около машините за гласуване продължават да се трупат. От външното ни министерство, което участва в подготовката на изборите в чужбина, алармираха, че могат да не успеят да доставят устройствата във всички задгранични избирателни секции за евентуалния втори тур на президентския вот. Причината е в извънредно късия срок между двата тура, който оставя на ведомството едва 3-4 дни, за да свършат работата. В същото време, проблем се появи и с машините в България, които могат да останат на улицата, тъй като договорът за складирането им е изтекъл преди 3 седмици - а изборната администрация научава едва сега, алармира вестник Сега.

Кога ще бъдат изпратени устройствата?

От дипломатическата служба говориха за тревогите си на първия брифинг за изборите, който дадоха днес. Иван Кондов - постоянният секретар на министерството, посочи, че най-голямото предизвикателство за ведомството ще бъде доставката на машините за втория тур, който еветуално ще се състои на 21 ноември. Той разказа, че Централната избирателна комисия (ЦИК) обмисля вариант, при който за втория тур да бъдат изпратени нови машини от България, вместо да бъде инсталиран нов софтуер на устройствата, които са вече доставени за първия тур. "Правихме анализи и мога да ви кажа съвсем откровено, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник сутринта, до около 10 часа например, ние наистина не сме сигурни, че ще можем да доставим навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур", отбеляза Кондов пред медиите.

Къде ще се съхраняват машините?   

На днешното заседание на ЦИК беше съобщено, че договорът между „Сиела Норма” – доставчикът на устройствата, и „Карго Партнер” – фирмата, която ги складира, е изтекъл на 30 септември 2021 г. Изборните комисари са били уведомени за това с писмо от „Карго Партнер”. Машините вече са платени от държавата и са нейна собственост, което означава, че „Сиела Норма” няма ангажименти към съхранението им.

Тъй като след тази дата няма сключен договор за съхранение на машините, ни уведомяват, че при липса на търговски договор, който да уреди взаимоотношенията ни, ще изнесат машините от склада на „Карго Партнер” към 1 ноември 2021 г., за да могат да ползват складовото помещение за други цели от ноември нататък”, обясни членът на ЦИК Емил Войнов, който докладва писмото. Той предложи комисарите да се обърнат към министър-председателя Стефан Янев, за да поискат да бъде сключен в спешен порядък договор между държавата и „Карго Партнер”.

Какъв е логистичният план? Къде ще ги занесат?”, поинтересува се членът на ЦИК Димитър Димитров. Дали някой му отговори, не се разбра, тъй като комисарите изключиха микрофоните си – както често правят, когато не искат да се разбере какво се говори на уж публичните им заседания.

В крайна сметка, членовете на ЦИК се разбраха да пратят писмо до премиера, от когото да поискат да предприеме действия за разрешаването на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари