След взривовете край АЕЦ "Запорожие": Колко сериозна е била опасността?

1
Много от жителите на града се отправили след това към влаковете, предвидени за евакуация
Много от жителите на града се отправили след това към влаковете, предвидени за евакуация Снимка: bTV

Взривове отекнаха край АЕЦ „Запорожие“ в Украйна в петък.

Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Денис Демидов е експерт по международна политика и работи като младежки лидер за върховната украинска Рада. Запорожие е неговият роден град.

Това е много важен град за Украйна - административен център за целия регион. Тук ние имаме множество електроцентрали, включително Запорожката, която е най-голямата в Европа. Имаме топлоелетроцентрала и хидроелектроцентала. Освен това градът е много важен индустриален център. Тук се произвеждат стомана, много части за авиацията и автомобилите“, отбелязва Денис Демидов, предава bTV.

Град Запорожие се намира от на 100 км от опасността, но въпреки това Денис разказва, че всички жителите на Запорожие изпадат в ужас, когато разбират, че снаряд е ударил близка сграда до атомнатаелектроцентрала.

„Много хора в Украйна, както и хора от другите страни наоколо, разбира се, помнят Чернобил. Затова за нас това звучеше ужасяващо“, казва още Денис Демидов.

Не са нанесени щети на реакторите в украинската атомна електроцентрала "Запорожие" и не е имало изпускане на радиоактивни материали. Властите успокояват, че пожарът в обстреляната сграда е потушен и централата е обезопасена. До артилерийската стрелба от руската армия се е стигнало, след като руски патрул е бил нападнат от украински войници.

Въпреки това Денис разказва, че много от жителите на града се отправят след това към влаковете, предвидени за евакуация. Основно те избират да пътуват до Полша и Унгария. В близост до елетроцентралата обаче, има други населени места, за които бягството в момента е невъзможно.

Например Василевка, където хората нямат храна и вода.

В Украйна работят още 3 атомни централи. Президентът Зеленски осъжда руската атака като ядрен терор и предупреждава, че ако бъдат засегнати реакторите, това би довело до тежка катастрофа и края на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ОТАН
    Американци и украинци казват, че русите стрелят по централите. Руснаците казват, че доброволците от Азов стрелят по централите. Защо нашите ТВ-та вярват само на американските твърдения. Нали точно НАТО имат сателити, виждат кои са, защо не казват нищо, само пропаганда.
  • 3
    1
    Бай Чеп
    Стига елементарна пропаганда! Крим е на 250 км от Запорожката АЕЦ.където е най-голямата руска военна база на Черно море, а Ростов на Дон е на 350км. За сравнение най-близката столица на ЕС - Букурещ е на 750км. Защо ще им трябва на руснаците да гръмнат АЕЦ и да се прострелят в крака?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари