Москва: Действията на Украйна могат да доведат до нова „Фукушима“ в Запорожието

2
Игор Кирилов описа рисковете от радиационна авария
Игор Кирилов описа рисковете от радиационна авария Снимка: архив

Русия твърди, че не е разполагала тежки оръжия в Запорожката АЕЦ

Действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Запорожката АЕЦАЕЦ) могат да доведат до ситуация, подобна на радиационната авария в японската АЕЦФукушима-1“.

Това заяви в четвъртък Игор Кирилов, началник на Войските за радиационна, химическа и биологична защита (ВХБЗ) на руските въоръжени сили, предават агенциите ТАСС и "Фокус".

„Според нашите специалисти, поради действията на Въоръжените сили на Украйна, подобна ситуация може да възникне в Запорожката АЕЦ“, каза той, като обясни, че ако резервните дизел генератори и мобилните помпи откажат, в случай на авария и прегрее активната зона, в резултат на това може да се разрушат реакторните съоръжения на най-голямата атомна електроцентрала в Европа и да изпуснат радиоактивни вещества в атмосферата, които ще се разпространят на стотици километри.

Според Кирилов подобна извънредна ситуация е в състояние да предизвика масова миграция на населението и ще има по-катастрофални последици от предстоящата газова криза в Европа, което се потвърждава от прогнозата на редица европейски специализирани организации.

В същото време Руските въоръжени сили увериха днес, че не са разполагали тежки оръжия във и около Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Москва и наскоро бе засегната от обстрел, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Подчертаваме, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение в комплекса на централата и в околността. Там има само части, осигуряващи безопасността", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. „Руските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на Запорожката АЕЦ“, заявява министерството.

Ведомството също така обвинява Киев, че подготвя утре „грандиозна провокация“ в централата по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Според Москва украинските артилерийски части планират да подложат на обстрел централата и след това да обвинят Русия, че е причинила ядрена авария.

От края на юли Русия и Украйна се обвиняват взаимно за няколко удара срещу Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, които породиха опасения от ядрена катастрофа. Украйна обвинява Москва, че е разположила тежки оръжия в централата и я използва като база за обстрел на украински позиции - нещо, което Русия отрича.

Запорожката АЕЦ беше превзета в началото на март от руските войски, скоро след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари.

За да гарантират сигурността на обекта и да позволят посещение на международни инспектори, Антонио Гутериш и САЩ призоваха миналия четвъртък за създаването на демилитаризирана зона около централата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза вчера, че спешно трябва да се проведе инспекция на обекта от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари