След урагана: Изкоренени дървета, отнесени покриви и обърнати тирове

0
На много места има отнесени покриви, съборени части от сгради, рухнали билбордове и затиснати автомобили
На много места има отнесени покриви, съборени части от сгради, рухнали билбордове и затиснати автомобили Снимка: bTV

Значителни поражения след ураганните ветрове над България. Стихията нанесе материални щети, но по чудо няма пострадали хора

В Хасково огромно дърво се стовари на сантиметри от пресичаща на кръстовище жена, разкрива bTV. В Русенско ураганът преобърна движещи се тежки камиони. 

На много места има отнесени покриви, съборени части от сгради, рухнали билбордове и затиснати автомобили. 

Щетите от ураганния вятър, който удари днес Хасково, още са видими. На места  все още има паднали дървета, въпреки че през деня аварийни екипи работиха по отстраняването им. 

До 100 километра в час стигнаха поривите на вятъра в Хасковско. Вятърът остави селища без ток, изтръгна покриви и изкорени тополи. Една от тях  за малко не уби жена. 

Сутринта минути след 7 ч. вятърът изкоренява топола на централно кръстовище в Хасково. На кръстовището има четири коли и двама пешеходци, когато вятърът изкоренява топола.

Падат още електрически стълб и част от светофарната уредба. На сантиметри от жена, която искала да пресече. Отсреща е адвокат Антон Пейчев. 

„Тътена беше огромен, клоните се стовариха, точно на сантиметри от нея“, разказва той. 

Час след инцидента пътят е разчистен. А от общината отчетоха, че не само падналата топола е била опасна.

„Много години не е обръщано внимание на растежа на тополите . Може би около 10 вече, след обследване  установихме 80 такива дървета, които са силно компрометирани и те ще бъдат премахнати. Тополата, която е паднала, всъщност е маркирана за отстраняване“, посочи Станислав Дечев – кмет на община Хасково.

По същото време  ламаринен покрив на павилион за закуски се  стовари  в двора на ОУ „Шандор Петьофи“. Само ранния час  спасява деца и учители от инцидент.   

При друг инцидент изкоренено от вятъра дърво се заби в паркирана кола. А  заради скъсани проводници, две села в общината останаха без ток. 

В Пловдив са изтръгнати дървета и ламаринени покриви. Има затиснати автомобили. Ураганът събори част от мраморната облицовка на 5-етажна бизнес сграда. По чудо няма пострадали.  

Обърнати тирове в Русенско

В района Русе и Силистра имаше пориви със скорост над 100 км в час. Силният вятър преобърна няколко тежки камиона. За щастие няма пострадали хора.

Румънски тир се обърна тази нощ на пътя Русе - Бяла, а по обед подобна катастрофа стана и по направлението Варна - Русе. Камион от Азербайджан е поднесъл от силния страничен вятър и е катастрофирал в нивата. На пътя Русе - Кубрат също имаше инцидент с товарен камион. 

Шофьорите се оплакват от липсата на паркинги, на които да отбиват при усложнена обстановка. Силният вятър предизвика катастрофа и на пътя Русе - Силистра, където турски тир аварира на разклона за Тутракан. За да бъдат извлечени превозните средства, бе извикана тежка специализирана техника. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари