Ще се сменят ли табелите на всички коли?

0
Новите номера с произволни букви и цифри - защо се прави и за кои автомобили важи
Новите номера с произволни букви и цифри - защо се прави и за кои автомобили важи Снимка: БГНЕС / Архив

Новите номера с произволни букви и цифри ще бъдат само за колите, които минават първа регистрация.

Това поясни зам.-шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски, пише “24 часа”

Както писахме в събота, предвижда се да се премахнат регионалните обозначения в регистрационните номера. Това обаче не означава, че ще се сменят табелите на всички коли.

Премахването на регионалното обозначение се прави, за да се облекчат собствениците на автомобили. Първо те ще могат да регистрират колата там, където искат, а не по местоживеене.

При сегашния режим, ако един човек смени града, в който живее, трябва да смени и регистрационните табели. След като се въведат новите номера, това вече няма да е нужно. Собственикът подава заявление, в информационната система се сменя адресът, но няма нужда да се издават нови табели.

Произволните номера ще предпазят и шофьорите от преднамерено отношение от страна на проверяващи или на колеги. Примерно на столични шофьори към тези от други градове или на катаджии от провинцията към софиянци.

Бившият шеф на “Автомобилна администрация” Димитър Ганев пък се обади в редакцията с опасението, че даването на регистрацията на колите на частни пунктове ще доведе до възможност за регистрация на крадени автомобили.

Войновски обаче заяви, че един от критериите за пунктовете, които ще бъдат лицензирани, е да имат техника, с която да проверяват VIN кода, който е като егене на автомобила. Сега в КАТ проверката е с фенерче, казва той. Освен това пак с техника ще се проверяват структурата на метала и дори боята.

Данните ще се пазят в информационната система и ще се знае кой е направил регистрацията.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Вземи се ожени!
- Защо?
- Омръзна ми да ти гледам доволната физиономия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари