Шпионин съветва как да преборим безсънието

0
Виктор Суворов предлага трикове, които е практикувал по време на шпионската си дейност
Виктор Суворов предлага трикове, които е практикувал по време на шпионската си дейност Снимка: Дмитрий Гордон

Безсънието е неизбежен компонент във всекидневието на всеки, който живее на бързи обороти.

То е в резултат на стреса през деня, безпокойство за бъдещето в резултат от житейски неблагополучия, а в някои случаи и от заболявания на съня.

Преди да посегнете към хапчетата, към които се привиква, опитайте с автотренинг, съветва руският шпионин Виктор Суворов (истинското му име е Владимир Богданович Резун), който ъ за бързо заспиване, които самият той е практикувал по време на шпионската си дейност, пише Монитор.

Основният метод за бързо заспиване, на който са обучавани в миналото съветските разузнавачи, според Суворов преборва не само безсънието, но и чувството на тревога. За целта трябва да легнете по гръб, протегнете се и се отпуснете. Клепачите трябва да са затворени. Зениците трябва да „гледат” нагоре, това е физиологичното състояние на очната ябълка по време на сън.

При това положение човек ще заспи бързо без усилие”, уверява Суворов. Друг начин е техниката на обратното мигане. За нея трябва да се легне по гръб, очите да се затворят, човек да се протегне и да се отпусне. След около 5 – 15 секунди клепачите трябва да се отворят и бързо да се затворят. Получава се своеобразно обратно мигане. Този начин отпуска бързо тялото и потопява мозъка в слаб хипнотичен транс, който довежда бързо съня.

Освен автотренингите, добрият подбор на храните прогонва безсънието. Бадемите, чаят и бананите формират топ три на естествените приспивателни. Тези ядки са богати на магнезий, който спомага за здрав сън и пълно отпускане на мускулите през нощта. Освен това чрез тях организмът си набавя протеини, които пък нормализират нивото на кръвната захар по време на сън. 30 грама бадеми преди лягане гарантират сън като на изкъпано бебе. Чаят от лайка е ефективно средство за бърз унес.

Само един банан преди лягане гарантира пълноценната почивка. Този плод съдържа магнезий и потасий, които помагат за отпускането на мускулатурата. В бананите има и трептофан, който организмът превръща в хормоните серотонин и мелатонин, те действат най-добре на мозъка.

Една от възможните причини за безсънието е хапването на бедни на протеини или богати на въглехидрати вечери. Въглехидратите понижават нивото на кръвната захар по време на сън и ви карат да се будите към 2-3 часа сутринта. Ето защо е добре част от последното ви хранене за деня да бъдат яйцата, сиренето, ядките и други храни с протеини.

Това ви гарантира не само че ще заспите, а и че ще се наспите. Екип от американски учени твърди, че чаша черешов сироп преди лягане също помага за здравия сън. Малките червени плодчета, особено по-киселите, съдържат мелатонин, който пък помага на хората с хронично безсъние.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари