Североизточен вятър създава условия за виелици в Русенско

4
Снежната покривка в близост до Дунав ще се увеличи до 20 см
Снежната покривка в близост до Дунав ще се увеличи до 20 см Снимка: Арена Медиа / архив

Оранжев код за сняг е в сила за 3 области в страната за 10 януари, а за останалите 25 ще важи жълт код.

Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код за снеговалежи е валиден за днес за Видин, Враца и Монтана, в които ще има валежи от сняг. Снежната покривка ще се увеличи до 30-40 см, в близост до Дунав - до 15-20 см.

Жълт код за сняг е в сила за областите Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Перник, София-град и София-област. В областите Перник и София-град снежната покривка ще се увеличи до 15-17 см. Преди обяд валежът временно ще отслабне, но в следобедните часове отново ще се усили, към вечерта снегът ще премине в дъжд. В останалите от изброените области през денонощието (10 януари 2021 г.) ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове.

Снежната покривка до полунощ ще се увеличи, като ще достига от 10 до 25 см, а в Софийска област - до 30-40 см.

В областите Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще духа до умерен вятър от изток-североизток и ще създава условия за виелици и навявания.

В областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Варна и Добрич предупреждението е за интензивен дъжд и за сняг. През денонощието (10 януари 2021 г.) ще има валежи от дъжд, който ще преминава в сняг. Количествата ще бъдат до 20-25 л/кв. м., за Кюстендилско - до 30-35 л/кв. м. В планинските райони на Пазарджишка област валежът ще е от сняг. В областите Благоевград и Смолян през денонощието (10 януари 2021 г.) ще вали дъжд, над 1300-1400 метра - сняг, интензивен през нощта и утре след обяд, с количества до 30-35 л/кв. м. в Благоевградска и до 25 л/кв. м в Смолянска област.

Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, където ще има значителни валежи от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу понеделник, с количества за денонощието до 25 л/кв. м.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук