Септември решават окончателно къде да е паметникът на Левски в Русе

0
Септември решават окончателно къде да е паметникът на Левски в Русе

В Парка на възрожденците да се издигне паметник на Васил Левски предлагат русенски общински съветници.

Мястото бе посочено от работната група към местния парламент, която днес обяви избраното предложение за пространство и вида на бъдещия паметник на Апостола, пише "Дарик". Има принципно съгласие за изграждане на фигурална композиция, за чиято направа ще бъде обявен национален конкурс, обясни председателят на сформираната група Искрен Веселинов.

Арх. Живка Бучуковска и общинският съветник д-р Ервин Чакърян посочиха, че са огледани и четирите предварително посочени места - площад “Дунав”, Парка на младежта, кея и района на Пантеона. При избора е натежал фактът, че Паркът на възрожденците е създаден върху едно от старите гробища на град Русе. Там е и новоизградената църква “Всех Святих”, около която са погребвани редица национални герои.

В продължение на две седмици русенци също ще помагат да направят своите предложения. Мнения за мястото на паметника ще се приемат на страницата на Общински съвет – Русе. Кутия за предложения е поставена и в информационния център на общината.

Крайният вариант ще бъде обсъден на общинска сесия през септември. Амбициите са паметникът на Апостола да бъде готов до края на 2015 г.

Монументът ще струва между 100 и 150 хил. лв.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари