Сензационни изобретения на Международния технически панаир

0
Мобилна машина спасява стотици хиляди автомобили от спиране
Мобилна машина спасява стотици хиляди автомобили от спиране

Сензационни изобретения, превърнати в практични решения за индустрията и бита, ще бъдат показани на Международния технически панаир в Пловдив.

Той ще се проведе от 25 до 30 септември 2017 г., участват над 600 изложители от близо 40 държави.

Фирмите демонстрират модерни продукти и услуги от областта на електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, транспорта и автосервизното оборудване,  машиностроенето, строителството, химическата промишленост, автомобилната индустрия.  Над 40 новости се състезават в Конкурса за златни медали.

Сред тях е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. За първи път ще бъде показана мобилна машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава животът на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти, обясняват от екипа на фирма „Експертите“, автор на изобретението.

От 2018 г. КАТ ще спира от движение неизправни автомобили, включително такива, при които вредните емисии са над нормите. Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз, за да се повиши пътната безопасност и да се подобри състоянието на околната среда.  Вече има изобретение, решаващо проблема, и то ще направи дебют на Есенния панаир, казва неговият създател д-р Любен Лалев. С новите екоизисквания е съобразена и гамата от зарядни станции за електромобили за домашно и обществено ползване, разработена от „Елпром ЕМЗ“.

Оригинален подход е използван и при машините, които могат да изкачат стълби, да минат през врата и да се разгънат, за да работят във високи сгради, църкви и зали. Това са вишки, тип „паяк“, които са компактни, но работната им височина достига 31 метра. Те са експонати на „Стротех инженеринг“.

Технологични атракции ще бъдат показани и на Международното гейминг състезание, където ще се конкурират над 600 участници. Зрителите ще видят турнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone,  Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V,  Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия.

За първи път в България ще бъде показана уникалната машина  Tower 900 на Thermaltake и с нея всеки желаещ може да стриймва на живо  любимата си игра за 30 минути, обещават организаторите от  GplayTV.  TP-Link презентира първия в света 1.8GHz 64-битов четириядрен рутер, а Steelseries -  продукти, проектирани специално за електронни спортове.

Това са само част от иновациите в над сто бранша, които ще бъдат представени от  участниците в ЕСЕН  2017. Очаква се близо 45 000 посетители от България и Европа да разгледат десетте специализирани изложби в Международен панаир Пловдив. Те ще бъдат отворени от 9 до 18 ч., в последния ден – до 14 часа. Билетът струва 5 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди има преференциална цена от 2 лева.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕСЕН 2017

І. 73-ти МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР

УЧАСТНИЦИ

В 73-тия Международен технически панаир се включват над  600 участници – директни изложители и представени фирми, от: Австрия, Беларус, Белгия, България, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Китайско Тайпе, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Полша, Република Корея, Румъния, Руска федерация, САЩ, Словашка република, Словения, Сърбия,  Турция, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чешка република, Швейцария, Швеция, Япония

Новите участници са 113, а техните щандове заемат 30% от площта на изложението. На него се завърнаха 37 фирми, които отсъстваха през последните години.     

МЕЖДУНАРОДНИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ИЗЛОЖБИ

            АВТОСВЯТ ПЛОВДИВ – за автомобили

            АКВАТЕХ – за технологии и управление на водите

            АУТОТЕХ – за транспорт и автосервизно оборудване

            ЕЛТЕХ – за електроника и електротехника

            ЕНЕКО – за енергетика и екология

         ИНФОТЕХ – за информационни технологии

            МАШИНОСТРОЕНЕ със секция за агротехника

         РОБОХАЙТЕХ – за роботи и роботизирани системи

            СТРОЙТЕХ – за строителни материали, машини и технологии

            ХИМИЯ – за химическата промишленост 

Експозициите са разположени в шест палати  и откритите площи край тях.

Най-големи отново са „Машиностроене“ и „Стройтех“ както по брой на участниците, така и по размер на експозиционните площи. Най-голям е ръстът при „Стройтех“.

ІІ. ЧУЖДЕСТРАННО УЧАСТИЕ

 В Международния технически панаир се включват фирми от близо 40 страни, а броят на чуждестранните компании е с 15% по-голям в сравнение с миналата година. Това показва повишаване на интереса към деловия форум за инвестиционни стоки и технологии, организиран от Международен панаир Пловдив.

Със силно представяне са  Австрия, Германия,  Италия,  Румъния, Русия, Турция, Чехия. Правят впечатление експозициите на Руската федерация с авангардните технологии, които се презентират, и на Австрия с изделията на известни компании от машиностроителната индустрия.

АВСТРИЯ

Десет големи компании присъстват в експозицията, подготвена от Посолството на Австрия в София. Изложителите са основно от сферата на машиностроителната и металообработващата промишленост, най-силните направления на австрийската икономика, формиращи една четвърт от износа на страната.

Австрия е сред най-важните търговски и икономически партньори на България. За първите шест месеца на 2017 г. износът за Австрия е в размер на 394,8 млн. лв. (15.8% ръст в сравнение със същия период на 2016 г.), а вносът от Австрия възлиза на 579,3 млн. лв. Българските фирми изнасят основно двигатели и машини, а също така - артикули за физическа култура, ортопедични апарати и др. Във вноса от Австрия са включени медикаменти, машини, апарати и др.

Участници в експозицията: AUWA Umwelttechnik & Recycling - техника за опазване на околната среда и рециклирането, преси за балиране PAAL, шредери WEIMA, техника за пресяване SWECO и подемно-транспортна техника TOPEKO;  DMH Dichtungs- und Maschinenhandel - уплътнения в различни размери и материали;  HellermannTyton - продукти за свързване на кабели в снопове, закрепване, защита, маркиране и обработка на кабели и проводници; InterTech Handels – елементи за задвижваща техника, мехатроника, измервателна техника, кранова и подемно-транспортна техника; IMS Austria - различни видове стомана; Walter Austria - инструменти за металообработването, твърдосплавни обръщателни плочи и инструменти за струговане и фрезоване; Wikus Austria - отрезни ленти за лентови резачки за обработка на метали; Wittmann Battenfeld - машини за леене на детайли под налягане;  Austrian Business Agency – Австрийска агенция за насърчаване на инвестициите.

РУСИЯ

         Интерактивна „банка за иновации“ презентира върхови руски технологии, които не са показвани досега в България. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, което организира участието на водещи университети и изследователски организации.

Те демонстрират разработки и проекти в областта на машиностроенето, електрониката, електротехниката, информационните технологии, телекомуникациите, роботизацията, енергетиката, екологията, строителството. Банката за иновации ще съдейства за по-ефективен трансфер на новите руски технологии, обясниха организаторите. В програмата е и кръгла маса „Иновационна мрежа Русия-България“, която ще се състои на 25 септември от 14 часа в експозицията на Русия в палата 11. Там всеки ден от  от 12 до 14 ч. ще има презентационни сесии за перспективни технологии и решения.

Ключови участници: Национален изследователски ядрен университет МИФИ; Национален изследователски Московски държавен строителен университет; Пермски държавен национален изследователски университет; Брянски държавен технически университет; Кузбаски държавен технически университет „Т.Ф. Горбачов“; Институт по радиотехника е електроника на Руската академия на науките; Югозападен държавен университет; Научно-производствен център „Геопродукт“; компания „Мегадор“.

 Русия се нарежда сред държавите с най-голямо участие в  ЕСЕН 2017. Нейната делегация се ръководи от извънредния и пълномощен посланик в България Н. Пр.  Анатолий Макаров.

ІІІ. БИЗНЕС 4.0

         ЕСЕН 2017 отново предоставя възможности, с които фирмите да съставят своя пътна карта за цифровизация и за преход към  новия индустриален модел. Сред основните акценти са две събития, показващи различни аспекти на технологичната революция.

МЕЖДУНАРОДНО ГЕЙМИНГ СЪСТЕЗАНИЕ

         Най-престижното гейминг събитие в България -  Let's Play, предстая новости от света на видео игрите и модерните технологии. Над 600 състезатели от България и Балканите  участват в шестдневния фестивал. Организатор на мегатурнира по електронни спортове е  GplayTV, а проявата е част от изложбата за информационни технологии „Инфотех“.

         Във фокуса е интеракцията с посетителите, които могат да разгледат множество зони, разполжени в палата 10, съобщиха инициаторите. Предвидени са турнири по League of Legends, CS:GO, Hearthstone,  Fifa17, Tekken 7, Street Fighter V, има  Racing зона, VR зона, мърчъндайз и гейминг периферия, както и награди за зрителите.

         Надпреварата се излъчва на живо от модерно телевизионно студио. Посетителите могат да пробват богат асортимент от видео игри, да се състезават за награди помежду си или срещу свои любимци професионалисти. Предлагат се демонстрации с очила, пренасящи във виртуалния свят, шофьорски симулатори и още много атракции.

         TP-Link показва първия в света 1.8GHz 64-битов четириядрен рутер Archer C5400x, най-иновативните smart home продукти и решения, Neffos X1 смартфони. Подаръци се раздават всеки ден в турнира 1v1 Hearthstone.

         Steelseries демонстрира продукти, проектирани специално за електронни спортове -  нови мишки със сензор и слушалки в изкушаващи цветове. Хитът в експозицията е машината с кутия NZXT Hyper Beast, която е на разположение на всички.

         За първи път в България се показва уникалната машина  Tower 900 на Thermaltake. С нея всеки желаещ има възможността да стриймва на живо  любимата си игра на канала gplaytv2 в Twitch за 30 минути, обещават организаторите. 

         Международното гейминг състезание демонстрира потенциала на виртуалната  реалност за бизнес, забавления и обучение.  Гейминг индустрията вече формира пазар с обем над  90 млрд. долара в световен мащаб и още 252 млн. долара в бизнеса с електронни спортове. Виртуалната реалност и 3D технологиите в игрите имат водеща роля в цифровизацията на икономиката и на обществото, твърдят експерти. Това е  причината да намерят място и в Международния технически панаир.

ГОДИШЕН ФОРУМ „ИНДУСТРИЯ 4.0“

         Дигиталните трансформации и бъдещето на икономиката са в центъра на дебатите на националния бизнес форум, организиран от община Пловдив и вестник „Капитал“.

         Форумът „Индустрия 4.0“ се фокусира върху въпроса „Как да влезем в скоростната лента към следващата индустриална революция?“.  Лектори са   представители на държавната администрация и топмениджъри на големи компании, като Eвропейската инвестиционна банка,  Google, Microsoft,  Colliers International и други. Идеята е да се обсъди къде е България в процеса на трансформации, какво правят българските компании и отделните индустрии, за да станат част от новата вълна, какво ще означава това за работната сила, за растежа и развитието на региона.

         Годишният бизнес форум „Индустрия 4.0“ се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир. Сегашното издание е най-мащабното, с най-голям брой международни лектори и със сериозно участие на компании от  различните сфери.

 Целта е да се съчетаят дългогодишните традиции на изложението с бъдещето на индустрията.  Събитието ще се проведе на 28 и 29 септември  в палата 7.

ПРОГРАМА

28 септември, четвъртък
10:15–10:30 Официално откриване
Иван Тотев, кмет на Община Пловдив
Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България
Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България
10:30–11:30 Първи панел „Къде се намира България на европейската индустриална карта? Политики, които ще насърчат иновациите и растежа“
Панелисти: Гунар Мюнт, директор на отдел „Иновации и конкурентоспособност“, Eвропейска инвестиционна банка; представители на Европейската комисия и на бизнеса
12:00–13:15 Втори панел „Бъдещето на индустрията“
Панелисти: Наталия Коробко, регионален мениджър „Бизнес развитие“, Google; Мацией Базъл, мениджмънт консултант, A. T. Kearney; Филип Генов, вицепрезидент и старши мениджър „Специални проекти“, УниКредит Булбанк; Кадир Сенер, директор на дирекция „Облачни технологии и решения за бизнеса“ за регион Multi-country Europe, Microsoft
14:15–15:15 Трети панел „Образованието и уменията на новaта ера“
Модератор: Анна-Мари Виламовска, посланик на ЕК за дигитални умения и дигитално предприемачество
Панелисти: Аруп Бамерджи, регионален директор за Европейския съюз, Група на Световната банка; Йозеф Шети, основател на Soltec; Евгения Пеева-Кирова, изпълнителен директор на „Заедно в час“
15:15–16:15 Четвърти панел „Дигиталната революция и новите бизнес модели“
Панелисти: Емилиян Енев, създател и CEO, Recheck; Георги Георгиев, Институт Fraunhofer

29 септември, петък

10:30–11:30 Първи панел  „Дигитална трансформация и готовност за дигитална култура на традиционните индустрии“
Модератори: Йовко Ламбрев и Иван Джеферов, Trakia Tech
Панелисти: Винс Меенс, мениджър отдел „Предприемачество“, Brigthtlands Innovation Factory; Юрий Генов, изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК; Александру Тулайи, изпълнителен директор на фондация "Клуж - град на иновациите"
12:00–13:15 Втори панел „Аутсорсинг дестинация“
Модератор: Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив
Панелисти: Андон Симеонов, генерален мениджър, SoftServe България; Яняп Боогаард, ръководител „Решения на работното място",  Colliers International
14:15–15:15 Трети панел „Защита на данните и електронна сигурност“
Модератор: Георги Стоев, управляващ съдружник в Industry Watch
Панелисти: Димитър Калдамуков, адвокат в дружество „Точева и Мандажиева”; Кристиана Фернбач, ръководител на Германското бюро в Букурещ, Румъния

ІV. НОВИ ИНИЦИАТИВИ В ИЗЛОЖБАТА „СТРОЙТЕХ“

Нови инициативи, които се реализират за първи път в изложбата „Стройтех“, я превърнаха в най-големия делови форум за бранша на Балканите.

ЗОНА „ГАЛЕРИЯ ИМОТИ“

Презентира  жилищни, промишлени, туристически и бизнес обекти, а също – проекти за тяхното изграждане и нови сградни решения. „Галерия Имоти“ дава възможност на агенции и инвестиционни дружества да представят своята дейност в момент, когато пазарът се активизира и се очаква възходящ тренд през следващите  няколко години.

ЕКСПОЗИЦИЯ НА ТЕЖКА СТРОИТЕЛНА ТЕХНИКА

Вносители на най-известните световни марки тежка механизация за изграждане на инфраструктурни съоръжения оформят експозиция на площ над 7000 кв. метра.  Те  демонстрират  багери, товарачи, земекопни машини, самосвали, бетон възли, съоръжения за събаряне на здания, оборудване за  направа на канали и много други изделия. Наред с тях стоят и мини варианти, които също са търсени в строителството.

Участниците в специалната експозиция идват с най-нови модели,  повечето от които дебютират на нашия пазар.  Те са толкова високо технологични и авангардни, че съперничат на новостите при автомобилите.

Идеята  за новата специална експозиция отговаря на маркетинговите интереси на компаниите, предлагащи средно- и едрогабаритна техника.  Очаква се нейното търсене да нарасне значително през следващите години заради реализирането на все повече инфраструктурни проекти, тъй като те са приоритет за България, и идеята за мини план „Маршал“ за Западните Балкани, с чиято помощ да се изгради мрежа от магистрали в региона и да се активизира икономиката.

В експозицията на машини гиганти участват 14 компании. Инициативата се осъществява в партньорство с Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). Тя обединява фирми, оторизирани от водещи световни производители за внос и дистрибуция у нас. Членовете на АТЕСТ осъществяват над 80% от продажбите на нова строителна механизация в страната.

ЕКЗОТИКА ОТ СКАНДИНАВИЯ

            Атрактивен акцент в изложбата „Стройтех“ са дървените постройки, носещи усещането за скандинавска  романтика  с дизайна си и удоволствие от досега с натуралните материали, от които са направени. Те се намират на открита площ ХІ.

         ИА „Скандинавия“ презентира изделия на  финландската компания  Arctic Finland House. Тя изработва къщи, павиилони, беседки, постройки за скара, барбекю и сауна, кабини за басейни, навеси и облицовки за кладенци. Дизайнерите предлагат някои от тях и във формата на варел. Използва се северна борова дървесина, която гарантира дълготрйност.

         Българската фирма  “Дървени къщи“ работи по технология, наречена „канадска сглобка'“, за да направи постройки, които с течение на времето стават все по-здрави.  Материалът се внася от Руся и Украйна. Трупите се секат само през зимата, защото тогава съхнат по-бързо, и се импрегнират срещу гъбички и вредители. Между тях се поставя изолация от  екологично чист лен, а покривът може да бъде от тръстика. От трупи  се сглобяват също ресторанти, сауни, навеси за барбекю, огради, цветарници.

V. ИЗЛОЖБИТЕ „АВТОСВЯТ ПЛОВДИВ“  И „АУТОТЕХ“

         За почитателите на високите скорости са изложбите „Аутотех“ и „Автосвят Пловдив“,  където може да се видят различни модели леки, лекотоварни, тежкотоварни и специализирани автомобили,  както и  всичко за тяхното обслужване.

         „Автосвят Пловдив 2017“  се откроява с по-силна бизнес ориентация. Има повече  камиони и пикапи, комунални и специализирани машини, автобуси и микробуси. Предлагат се гъвкави схеми за лизинг и  промоции, за да се улеснят фирмите, които искат да обновят и разширят своя автопарк. Сред най-атрактивните предложения са тези на марките „Ситроен“, „Пежо“ и „Хюндай“.  С персонално разработените лизингови схеми на „Би Ем лизинг“ може да се купят леки и товарни автомобили, автобуси и микробуси, специализирана техника, като бетоносмесители, автовози, автокранове, сметосъбиращи и почистващи машини.        

         „Булавто“ представя товарни автомобили Ford Trucks, камиони и автобуси Iveco. Експозицията на „Исубус“ включва автобуси  и камиони Isuzu, а на „Автокам“ - автобуси Otokar и камиони КАМАЗ.

         На „Автосвят Пловдив“ може да се видят последно поколение модели, при които във всеки детайл  са приложени високи технологии. Открояват се трите продуктови серии Ford Trucks, камионите  Isuzu, All-New Hyundai i30, новите модели на „Шкода“.  Очаква се една от сензациите да стане „Лада Веста“, която е с високо  ниво на оборудване. Изложбата ще демонстрира и голямо разнообразие на асистиращи системи за по-безопасно и по-комфортно шофиране.

         „Аутотех“ отново ще предложи всичко за сервиза на автомобилите. Един от интересните експонати е зарядната станция за електромобили на фирма „Елпром ЕМЗ“, намираща се на открита площ V.

VІ. НОВОСТИ НА ЕСЕН 2017

         На ЕСЕН 2017 са представени над  40 новости, от които 5 световни. Повечето от тях се състезават в Конкурса за златни медали - най-престижното пазарно отличие в България, знак за иновативност и високо качество.

В СВЕТОВЕН МАЩАБ

            Хуманоиден робот Sanbot - разработен и предназначен да бъде използван в различни индустрии, ориентири към обслужването на клиенти, включително търговски центрове, магазини, ресторанти, хотели, болници, домове за възрастни и училища. Той може да работи като магазинер, сервитьор, асистент по преподаване, охрана или интелигентен домашен мениджър и личен асистент. Sanbot може да се използва по гъвкъв и ефективен начин за генериране на стойност и възвръщаемост на инвестициите.

Производител: Qihan Technology Co, Китай; изложител:  „Статсофт България“; място: палата 11, щанд 11K4

            „Мейкис“ – иновативна технология за изолация на сгради - нов начин за производство и поставяне на термоизолация с мобилна машина, която работи на място на обекта, произвеждайки екстериорни и интериорни 3D панели. Поставянето на изолация е два пъти по-бързо и по-ефективно от познатите методи. Не се нарушава конструкцията на сградата. Идеално решение за изолация на нулево енергийни сгради. Сезонният характер на бизнеса е преодолян.

Производител и изложител: „Мейк България“; място: поле XI-7

            3D скенери

Производител: Evatronix, Полша; изложител:  Hofag engineering, Румъния; изложба: „Машиностроене“; място: палата 13, щанд В19

            Push-in Type Terminal blocks – за свързване на клемореди; дава възможност за директно свързване на  кабели от 0,34 кв. мм до 35 кв. мм без ръчни инструменти.

Производители и изложител: Оnka, Турция; място: палата 11, щанд K1

         Мобилна инсталация за производство на топлоизолационни панели

Производител и изложител: „Ей енд Джи Инвест”, България; място: поле ХІ, щанд 7

В ЕВРОПЕЙСКИ МАЩАБ

            X-Store контейнер – модул за транспортиране на компресиран природен газ, който се представя за първи път на Балканския полуостров. Много рентабилен за захранване с газ на цели селища, като в Банско вече се използват подобни съоръжения. Намалени разходи за транспорт заради големия обем превозван газ. Намалено общо тегло заради олекотените бутилки.

Производител: Experion Energi&Environment, Германия; изложител: „Ремикс България”; място: поле V, щанд 20

            Мобилна машина за автоматично почистване на DPF филтри и катализатори на автомобили от твърди частици, образувани от вредните емисии на двигателя – ефективен и икономически изгоден метод, използва почистващ флуид на водна основа; предотвратява механично и химично повреждане; щади околната среда.

Производители и изложител: „Експертите“, България; място: поле V

         Челен товарач Skid steer Loader

Производител: CNH Industrial; изложител: „Тайтън машинъри България”; място: поле ХХII, щанд 1

ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР

            Софтуер за интерактивни карти – приложения за смартфони, подготвящи пътя към автономното шофиране. Вместо статичната визуализация на класическите карти се използва облачно активиране,  за да се покаже движението „на живо“ в реално време. Това е следващо поколение услуги за мобилност и за определяне на местоположение.

Производител: Here, САЩ; изложител: „Хиър Юръп Б.В. - България“; място: палата 11

            Дигитален интерфейс за контрол и защита SDM 30 – измервания с висока точности и визуализация в реално време на параметрите на електромотори. Следи едновременно параметрите на 16 устройства и изписва данните на дисплей.

Производители и изложител: Електромоторен завод „Елпром Троян“; място: палата 13, щанд Е3

            Мотокар  ХМТ 330 Д, серия 4 – най-големият произвеждан в България; с рекордна товароподемност от 33 тона. Използва се в пристанища, каменни кариери, металургични предприятия.

Производители и изложител: „17 H”, България; място: поле ІХ, щанд 11

            BlueLift – специализирани вишки тип „паяк“ - машини, които могат да се катерят по стълби, да минат през врата и да се разгънат, за да работят във вътрешността на  сгради, църкви, зали. В транспортно състояние са с широчини от 0,78 м до 0,99 м и  височини до 1,99 м, а работната им височина достига до 31 метра. На изложението ще бъде показан експонат с максимална работна височина 18 м. и ще бъде демонстрирано как преминава през врата.

Производител: Ruthmann, изложител: „Стротех инженеринг“; място: поле ХІІІ, щанд 34

            Пластмасов контейнер с капак – за съхранение, транспорт и складиране на продукти от всички браншове на промишлеността. Плътно прилягащият капака не позволява да проникват замърсители и прави контейнера подходящ за пренос на чувствителни или ценни товари.

Производител и изложител: „Енко пластикс“, България; място: палата 14, щанд Р6

            Специализирано онлайн издание за архитекти – представя водещи марки, технически решения и системи,  технологии за сградни инсталации от цял свят.

Производител и изложител: „Инженер. БГ“, България; място: палата 11, щанд D6

            ForFlexx – технология, даваща възможност за високочестотно заваряване на PVC и PU материали с метал. Прави  по-ефективно  производството на изделия за автомобилната и строителната индустрия.

Производител: Forsstrom, Швеция; изложител: „Кристал винил“, България; място: поле V

            Statistica - модулно базирана софтуерна платформа за статистически и математическа обработка и визуализация на данни. Този софтуер е предназначен за всички бизнеси, които имат нужда от лесен и бърз начин за анализиране на големи масиви от данни (Big Data), както и от автоматизация на този процес.

Производители и изложител: „Статсофт България“; място: палата 11, щанд 11K4

            Автоматична заваръчна машина Hemtekt ST – подобрява качеството на заварките и ускорява процеса.

Производител: Leister Technologies, Швейцария; изложител: КОБО, България; място: поле ХIII, щанд 6

            Верижен хибриден багер САТ 336 FXE

Производител: Caterpillar; изложител: „Елтрак България”; място: поле ХІІ, щанд 15

            Компактен челен товарач KRAMER, модел 5055

         Производител: Kramer , Германия; изложител: „Стротех инженеринг”, България; място: поле ХIII, щанд 34

            Товарен автомобил с надстройка за сметосъбиране и сметоизвозване

Производител:Ford Otomotiv; изложител: „Булавто”; място: поле 5, щанд 4

         Туристически автобус – с 19 пасажерски места, луксозно изпълнение и голям багажник.

Производител: Iveco, Чехия, изложител „Булавто”; място: поле 5, щанд 4

         Гама зарядни станции за електромобили – за домашно и обществено ползване.

Производител и изложител: „Елпром ЕМЗ”, България; място: поле 5, щанд 23

         LED камбана – с мощност 200 вата и 5 години гаранция

Производител: V-TAC Exporters Co,  Китай ; изложител: „Неон 10”, България; място: палата 11, щанд 2

         Предавателна кутия с планетарно намаляване на двойно спирални зъбни колела

Производител: Югозападен държавен институт-Курск, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Анализатор на състоянието на съдовете на долните крайници

Производител: Югозападен държавен институт-Курск, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Горелка генератор

Производител: Югозападен държавен институт-Курск, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

         Устройства, базирани на магнитотечни активни елементи

Производител: Югозападен държавен институт-Курск, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

         Технология за производство на биорегулатори във формата на матрични системи

Производител: „Фермент”, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Мощен микровълнов транзистор на базата на галиев нитрид

Производител: Национален изследователски ядрен университет /Московски инженерен физически институт/, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Анкерно закрепване

Производител: Московски държавен университет по гражданско строителство, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Вакуумен изолационен панел

Производител: Московски държавен университет по гражданско строителство, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Неподвижни биокатализатори за почистване на околната среда от петролни въглеводороди и фармацевтични замърсители

Производител: Държавен университет-Перм, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Мярка за бездимно гориво брикети – от 20 до 50 милиметра

Производител: Държавен технически университет-Кузбас, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

         Микро-турбоекспендерно устройство ЦХР-0.3

Производител: Държавен технически университет-Брянск, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Автоматичен мултиспектрален комплекс за панорамна термогравиметрия ИРТИС

Производител: Институт към Руската академия на науките, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Хибридна електрическа машина генератор

Производител: Държавен технически университет-Кубан, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

            Енергоспестяващ нагревател, первазен тип

Производител: „Мегадор”, Руска федерация; изложител: Министерство на образованието и науката, Руска федерация; палата 11, щанд N1

VІІ. МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ПАНАИРЕН ПЛАКАТ

         107 плаката на  панаирни организации от 17 държави се състезаваха в Международния конкурс за панаирен плакат, който е единствен в света. Той се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив в партньорство с Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI).

         Неговото 21 издание отново демонстрира развитието на графичния дизайн и уникални визуални решения, чрез които се представят изложбите. Критериите за оценка са: оригиналност на изразните средства, идеен замисъл, формат и начин на представяне на темата.  Членове на журито са специалисти от изложбения бранш и художници. 

         Победителите тази година са:

  • І място и Голямата награда на конкурса:  „Космопроф 2017“, Болоня, Италия – за серията плакати за водещата международна изложба за сектора на красотата
  • ІІ място: Международен панаир Берлин - за серия плакати за изложбата “Grenevoche” („Зелена седмица“)
  • ІІІ място:  Vietnam International Café Show - плакат за международна изложба на кафе във Виетнам,  Експорум Сеул
  • финалисти: ЮБМ Индия - плакат за изложбата „Ядрена енергия“; Международен панаир Мадрид - за серия плакати за изложбите за бижутерия и подаръчни стоки.

         Носителят на Голямата награда получава пластика на скулптура Янко Ненов и диплом. Дипломи получават също художниците и рекламните агенции, изработили отличените плакати.  Голямата награда по традиция се връчва на годишния конгрес на UFI, който тази година ще се проведе от 1 до 4 ноември в Йоханесбург, Република Южна Африка. Експозицията от плакати е разположена в палата 3.

VІІІ.  АКЦЕНТИ ОТ СЪПЪТСТВАЩАТА  ПРОГРАМА

КОНКУРСИ

  • Международен конкурс за иновативни продукти с високо качество

Над 40  нови изделия, отговарящи на стандартите на Европейския съюз,  се състезават  за  златните медали на Международния технически панаир - най-високото пазарно отличие в българската индустрия. Журито е съставено от експерти на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Надпреварата се провежда в категориите: Машиностроене; Електроника и електротехника; Информационни технологии, телекомуникации, офис техника; Транспорт и автосервизно оборудване; Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост; Строителство.

  • Конкурс за иновативен електротехнически продукт
  • Конкурс за дизайн на панаирна експозиция

ИЗЛОЖБА  „АКАДЕМИЯ ГРАДЪТ“

Посетителите могат да видят изложбата  „Академия Градът 2017” и да научат повече за съвременната архитектура, строителство, градоустройство и интериорен дизайн. В палата 6 са представени проекти на млади професионалисти.

ДИСКУСИОНЕН ФОРУМ

„ЗАГУБИ НА ВОДА – РЕАЛНО СЪСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ“

Колко реално са загубите на питейна вода в България?  Какъв е приносът на институциите за подпомагане на ВиК операторите за намаляване загубите? Кои са най-ефективните практики и методи за справяне с проблема? - Това са част от въпросите, на които ще търси отговор дискусионният форум.  Той е иницииран от Българската асоциация по водите, партньор на изложбата „Акватех“.

Събитието ще се състои на 28 септември от 10.30 до 12.30 ч. в зала „Пресклуб“.

ІХ. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

ПАНАИРНИ НАМАЛЕНИЯ В МОЛ „МАРКОВО ТЕПЕ“

МОЛ „Марково тепе“ обявява за първи път специални панаирни намаления. Всеки, който иска да се възползва от тях, трябва да предостави на продавач-консултантите специален талон. Талоните може да се получат безплатно от щанда на търговския център, намиращ се до палата 7. Те дават право на отстъпки в следните обекти: Subway – 10%; Carnival Kids -10%; Za – Za – 15%; KVL by Kenvelo, Timeout, Lee Cooper – 25%; Subra – 5%; Andrews –10%; Grand Optics – 20%; Carducci – 20%; Julliany – 12%; Vinopoly – 10%; Торти „Колекция“ - 20%; Invoke – 10%; „КомсеД“ – 20%; „Ауто Спа“ – 10%; Art 93 – 15%; Ice Jewelry – 10%; „Бъни“ – 10%; REDS Fashion jewelry and watches – 20%.

ЛОКАЦИИ
            Палати

  • 3 - Аутотех
  • 6 - Стройтех
  • 10 – Инфотех, Робохайтех
  • 11 – Акватех, Елтех, Енеко, Химия, официални участия
  • 13 - Машиностроене
  • 14 - Машиностроене, Интермин Експо

            Открити площи

  • II - южно от п. 8 - Елтех, Инфотех., Аутотех
  • V - между п. 3, 4, 6, 7- Автосвят Пловдив, Аутотех, Машиностроене
  • VI - северно от п. 7 - Стройтех
  • VIII - пред п. 11 - Енеко, Акватех, Елтех
  • IX - пред п. 13 - подемно-транспортни машини, Химия
  • XI - северно от п. 6 - Аутотех, Машиностроене, Стройтех
  • XII - пред п. 14 - Стройтех
  • XIII - южно от п. 6 - Машиностроене

РАБОТНО ВРЕМЕ

  1. – 18.00 часа;  последен ден (събота): 09.00 - 14.00 часа

ДОСТЪП

  • Еднократен билет – 5.00 лв.; за инвалиди, пенсионери и ученици – 2 лева
  • Еднократен билет за фирми (над 20 броя и с предварителна заявка) - 2.00 лв.
  • Входна карта за цялото време на изложението – 20.00 лв.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗЛОЖИТЕЛИ

         Посетителите могат предварително да се ориентират кои фирми участват, като използват онлайн каталога на адрес FAIRINFO.FAIR.BG.

         По време на изложението онлайн каталогът е достъпен и от информационните терминали, информационните пунктове и от компютрите в Центъра за услуги и информация в палата 7. Пачатният каталог на изложителите се продава  в информационните пунктове и в касата, намираща се в палата 9.

ПАРКИНГИ

  • До палата 10
  • По бул. „Марица“ – на юг от панаирния комплекс, покрай река Марица
  • Многоетажен паркинг – вход от бул. „България“
  • Възможност за денонощен паркинг – открита площ XIV в района на палата 29
    Паркингите са с автоматична отчитаща система – 2,00 лв/час

Цена за цялото времетраене на изложението: 100.00 лв

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари