Сеизмолог: Няма данни за следващи трусове в района на Своге

0
Данните не позволяват да се говори, че районът е силно сеизмоопасен
Данните не позволяват да се говори, че районът е силно сеизмоопасен

Оценките и прогнозите на сеизмолозите за потенциала на района на Своге са, че той не е силно сеизмоопасен и не се очакват трусове, които да застрашават живота на хората, заяви проф. Емил Ботев, ръководител на департамента "Сеизмология" към Института по геофизика, геодезия и география към БАН, предаде БТА.

Той допълни, че не само по сеизмични данни, но и по други данни в исторически план, в района няма по-силни земетресения от това, регистрирано през 1980 г., със среден магнитуд 4,1 по Рихтер и с максимални оценки 4,4 в някои сеизмични станции. Ботев обобщи, че данните не позволяват да се говори, че районът е много силно сеизмоопасен и може да има земетресения, които да застрашават живота на хората.

Сеизмологът допълни, че това огнище не е характерно с поредици значими следтрусове и засега няма данни за следващи, макар и много по-слаби земетресения. По принцип очакването е, че ако се случват такива, то те трябва да са значително по-слаби от регистрираното тази сутрин със среден магнитуд около 4 по Рихтер, отбеляза Ботев.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари