Сега чакаме първия размазан!

0
Вероятно уличните състезатели са единственото устойчиво нещо в тая държава, даже щъркелите са ми под съмнение, че ще се върнат
Вероятно уличните състезатели са единственото устойчиво нещо в тая държава, даже щъркелите са ми под съмнение, че ще се върнат

Лято е.

В Бояна го усещат не само заради 40-те градуса. Сезонът на гонките започна с 300. Както всяка година. Както всяко лято, пише ДАРА ДИМИТРОВА във Всеки ден.

Вероятно уличните състезатели са единственото устойчиво нещо в тая държава. Даже щъркелите са ми под съмнение, че ще се върнат. Но гонки - ще има! Независимо кой е министър и независимо колко умряха - и от тях, и съвсем невинни.

Няма значение, че скоро мястото между мантинелите на Околовръстното ще заприлича на цветна градина или гробищен парк заради оставените цветя и паметници на загиналите момчета при поредната гонка. Всеки си има глава на раменете, ще кажете. Докато я има, де.

Щото някои си ги оставят там между мантинелите. Местните кварталци даже го избиват на черен хумор и предлагат, ако няма как държавата да се справи с гонките, поне да задължи участниците да подпишат декларация за донори...че поне да имало полза...

Адреналинът наистина е велик. Но за какво говори, ако МВР не може да озапти едни 1000 младежи в държавата, които ползват пътищата за писти? От години. Пред погледа на полицията. Под носа на властта - пред резиденция Бояна.

Говори не точно за безсилие. А по-страшно - за безхаберие. Биха тъпана при поредната жертва на асфалта миналата година, искаха сурови наказания. Отхвърлиха си пламенните предложения, които ни занимават точно колкото помни една маймуна.

А колко деца умряха докато криворазбрани от цивилизацията индивиди пилеха гуми на таратайките си по селски пътища?

Какво да кажем на техните близки, които чуха много купешки думи от Бъчварова? „Строгост на закона", „ да засилим контрола", „това трябва да спре". Нали погвахме джигитите? Кво стана? Сипахте ли по 5 лева в патрулката?

Всъщност ако изслушате едно изказване на социоложката, водеща борбата с престъпността, ще забележите как тези думи могат да се отнасят за всяка акция, за всеки случай, за всяка жертва.

За гонките, но и за битовата престъпност в селата, за борбата с кордоните на мутрите, за борбата със самите мутри, която започна въпреки паркомястото...Зависи кое е на мода, кой случай е нашумял. Явно тази година няма още достатъчно умрели по асфалта след гонки. За да засилят някоя и друга нехайна патрулка, за да спретнат някоя и друга акция.

И какво сега - чакаме първия размазан ли?

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари