Седем зеленолистни зеленчука, които не трябва да слизат от трапезата ви през пролетта

2
Пролетта е идеалното време да добавите към менюто си зеленолистни зеленчуци
Пролетта е идеалното време да добавите към менюто си зеленолистни зеленчуци

През зимата организмът се изтощава поради липсата на свежа и качествена храна. В следствие на това човек става по-податлив на болести и трябва да си набави необходимите витамини и минерали, изчерпани през студените месеци.

Пролетта е идеалното време да добавите към менюто си зеленолистни зеленчуци. Тук ви представяме седем пролетни зеленчука, редовната консумация на които ще ви направи по-здрави и изпълнени с енергия. Ако се чудите откъде да се сдобиете с качествени български зеленолистни зеленчуци на намалени цени, проверете най-новата билла брошура, както и пролетната колекция на Lidl.

Рукола

Ако още не сте опитвали тези пикантни листа с аромат на орех, сега е времето да се възползвате от тях. Едно от местата, където можете да намерите по-евтина рукола, е Кауфланд. Руколата е не само вкусна, но и съдържа големи количества витамини А, В1, C и К, както и бета-каротин. От минералите в руколата се съдържат калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий и фолиева киселина. Благодарение на тези микроелементи тя изчиства токсините от организма, повишава имунитета, спомага в борбата със стреса и подобрява обмяната на веществата. Прибавянето на тези листа в прясно състояние в салата, й придава по-екзотичен вкус, но от тях можете да правите и сосове, пасти, или да ги поръсвате накълцани върху пица и други ястия.

Спанак

Спанакът е популярен пролетен зеленолист зеленчук, който е богат на цяла гама витамини и минерали, след които са витамините А, В1, В2, В6, С, РР и К. Зеленчукът е отличен източник на желязо, но съдържа и фолиева киселина, манган, натрий, фосфор, калций, калий, йод и мед. Той е отличен диетичен продукт, тъй като има малко калории и не съдържа мазнини или холестерол.

Тъй като желязото и калцият, намиращи се в растенията, не са лесни за усвояване от организма, ако консумирате спанака в сурово състояние, се препоръчва да го добавяте към смути с цитросови плодове, като портокалов сок, които са богати на витамин С или например в салата с домати.

Класически примери за спаначени ястия са спаначена супа, спаначени кюфтета, агнешко със спанак, баница със спанак и др.

За съжаление за някои хора спанакът е противопоказан. Можете да се осведомите за тези противопоказания, преди да включите този зеленолист зеленчук в менюто си.

Маруля

Марулята съдържа следните витамини А, B, C, D, Е, както и минералите фосфор, желязо, калций, летицин. Този зеленчук не само предотвратява болести, но и подпомага в лечението на някои заболявания, като същевременно успокоява нервната система и има благотворен ефект върху целия организъм. Освен на салати, можете да добавяте марулята в сандвичи, хамбургери или като отлична свежа гарнитура към месо.

Лапад

Лападът също може да се похвали с богат арсенал от витамини – това са витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Сред минералите, влизащи в състава му, са желязо, калций, калий, фосфор, магнезий и натрий.

Той е идеален за приготвянето на супи, крем супи, чорба, сосове, яхнии, ориз или картофи с лапад на фурна, а защо не и на баница с лапад.

Зелен лук

Зеленият лук е изключително здравословен и спомага в лечението на редица болести и състояния, като екзема, бронхит, акне, различни вируси и др. Той съдържа голямо количество желязо, което повишава хемоглобина, а фитонцидите в него унищожават инфекциите и болестотворните микроби. В него се съдържа и антиоксидантът кверцетин, предпазващ от ракови заболявания, както и калий, съдействащ за здравето на сърдечно-съдовата система. Сред витамините са А, С, РР и тези от групата В.

Коприва

Ако още не сте опитвали да добавите свежи листа от коприва – леко претрити и ситно нарязани – към салатата, сега е времето да го направите, за да си набавите витамините А, В, С, D, Е и К, както и цяла гама минерали, сред които са магнезий, калий, калций, желязо, мед, цинк и др. Друг начин да консумирате копривата е в копривена супа, яхния или каша, както и копривени кюфтета, баница с коприва или ориз на фурна с коприва.

Манголд

Този изключителен зеленолистен зеленчук съдържа витамините А, В, С, К, както и минералите калий, калций, желязо, манган, фосфор, мед и редица аминокиселини и фибри. Той има мек и ненаситен вкус, много наподобяващ на марулите, но без характерната за тях лека горчивина и е отлично допълнение към пролетните салати. Може да се готви и прибавя към различни пролетни зеленчукови яхнии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари