Само 1 от 10 инфектирани с хепатит знаят, че са носители на вируса

0
Едва 1% от заразените с хепатит у нас се лекуват
Едва 1% от заразените с хепатит у нас се лекуват

Едва 1% от заразените с хепатит у нас се лекуват

България изостава с диагностицирането на хепатит B и С. Едва един от 10 инфектирани знаят, че са носители на вируса, показват данни на Българския лекарски съюз, информира bTV.

Изоставаме не само с превенцията, а и с лечението, сочат още данните - едва 1% от заразените с хепатит B и С се лекуват. В същото време - право на профилактика при личния си лекар имат здравноосигурените над 20 години.

За хората между 20 и 65 се полага изследване на чернодробни ензими веднъж на пет години. За тези между 40 и 60 е предвидено и изследване за двата вируса, отново през 5 години. А на всяка бременна се полага изследване за хепатит С.

Според пациентски организации има нужда да се подобри както достъпът до профилактиката, така и до лечение.

„България изостава от развитите държави що се отнася до обхвата. Ние ще продължим да настояваме да се върви към профилактични прегледи, към изследвания и по-малко в посоката за хоспитализация“, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Най-основната трудност е диагностиката, защото това са заболявания без ясна симптоматика“, посочи Силвана Лесидренска, председател на сдружение "ХепАктив".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари