Всеки ден в България умират четирима души с хепатит

0
Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли се отбелязва Световният ден за борба с хепатита, една от важните инициативи, насочени към информиране и контрол на това сериозно заболяване. Целта на този ден е да се повиши осведомеността сред хората, тъй като това е първата стъпка към успешната борба с болестта.

Само 1 процент от заболелите годишно от хепатит B и C у нас се лекуват. Двата вида вируси са сред водещите причини за рак на черния дроб. Това припомнят от университетската болница „Св. Иван Рилски“.

Според статистиката, всеки ден у нас умират четирима от хепатит В и С заради ненавременна диагностика и лечение.

Диагностицирани са едва 10% от заразените около 87 000 с хепатит С и още 226 000 с хепатит В.

През цялата седмица бяха предоставени безплатни тестове в различни клиники по света, което беше отлична възможност за мнозина да проверят своето здраве и да се информират за хепатита.

В интервю за "Нашият ден" по БНР Силвана Лесидренска, основател на сдружение и пациент с хепатит, сподели своите лични преживявания с това заболяване. През 2006 г., тя е било диагностицирана с хепатит по време на рутинни профилактични изследвания. Подобно на много други пациенти, тази новина я зарадва като гръм от ясно небе, тъй като не е имала никакви рискови ситуации или симптоми, които да я подозират за това заболяване.

По време на диагнозата ѝ, намирането на информация за хепатит и лечението му беше изключително трудно. Ситуацията сега е подобрена, но все още има нужда от допълнителни усилия, за да се разпространи информацията към всички, засегнати от това заболяване.

Силвана споделя, че намери подкрепа и информация на форум за пациенти с хепатит, създаден от хора в подобна ситуация. В последствие, тя и други пациенти решиха да създадат сдружение "ХепАктив", с цел да помагат на други, които се борят със същата болест.

Откриването на подобни случаи разкри, че хепатитът се сблъсква със значителен брой засегнати хора и че никой не бива да се чувства отхвърлен или самотен в борбата си с болестта.

Създаденото сдружение има за цел да облекчи процеса на достигане до лечение и да предостави подкрепа и информация на всички пациенти. Това включва информиране за наличните методи на лечение, насочване към специалисти, които са специализирани в областта на хепатита, както и предоставяне на морална подкрепа, необходима в трудния път на борбата с болестта.

Световният ден за борба с хепатита продължава да бъде важна инициатива за повишаване на осведомеността и подобряване на условията на хората, засегнати от това заболяване. Нека всички заедно работим за по-добро разбиране, лечение и подкрепа за пациентите с хепатит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари