Събират пари за спасителната операция за Боян Петров

0
Радослава Ненова обяви набирателна сметка, Бойко Борисов говори с посланика, насочват сателит, за да снима склона
Радослава Ненова обяви набирателна сметка, Бойко Борисов говори с посланика, насочват сателит, за да снима склона

Семейството на изчезналия алпинист Боян Петров обяви, че се търсят средства за акцията по издирването му.

Набирателната сметка, в която да се съберат пари за покриването на спасителната операция, бе публикувана във Фейсбук от съпругата на планинаря Радослава Ненова.

Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции. Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА“, написа жената на Петров.

Сметката, на която всеки, който иска може да дари средства за продължаване на издирването на Петров е:

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF

"Мога да посоча и Paypal ако е по-удобно [email protected]", написа още жената до Боян Петров.

Хеликоптер ще се включи в издирването на алпиниста Боян Петров. Това обяви външният министър Екатерина Захариева и уточни, че такъв е бил намерен днес сутринта след натиск от страна на държавата. В началото на вчерашното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов увери, че се полагат всички възможни усилия, за да се намери Петров.

Борисов е повикал и китайския посланик, за да разговарят за изпращането на хеликоптер. Премиерът заяви, че са в пълна комуникация с институциите и каквито връзки има държавата са заложени, за да намерят Петров жив и здрав. "С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина", каза Борисов.

Външният министър Екатерина Захариева уточни още, че са изпратени 6 професионални спасители, които въпреки лошото време стоят горе, за да могат да тръгнат към Лагер 2, а когато времето позволи ще тръгне и хеликоптерът. Тя обясни, че са се свързали и с Министерството на отбраната за съдействие за осигуряване на техника, която да може да лети над 5000 метра, тъй като спасителните служби не разполагат с такава.

От своя страна китайския посланик у нас Джан Ханджоу обясни, че още от самото начало са изпратили спасители, които да подпомогнат за издирването. “Свързах се с Пекин, бяха задействани местните власти в Тибет, така че да се положат максимални усилия да могат да продължат издирвателните дейности.

Китай също отделя изключително внимание на този случай

Проведохме разговори за осигуряване на допълнителна техника, която да осигури изкачването на подобна височина. Капацитетът на хеликоптерите е височина максимум 6100 метра“, каза посланикът.

Сателит ще бъде насочен към склона, където издирват изчезналия алпинист. Това съобщи във Фейсбук приятелката на Боян Петров Радостина Ненова. Той ще направи сателитни снимки на района, за да бъде улеснено търсенето. "Задействани са всички институции.

Външно министерство е денонощно на разположение непрекъснато обменяме информация с министър Захариева и зам.-министър Георгиев, които съдействат за вдигане на хеликоптер от непалска страна към Тибет. Подкрепата на премиера Борисов. От тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шишапангма, написа още приятелката на алпиниста. Алпийската застрахователна компания в Австрия, където е застрахован Боян, също следи нещата. В един свят, пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно", завършва Радослава Ненова. 

50 процента е вероятността Боян Петров да е все още жив, заяви за „Дарик” Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на българския алпинист. Според Мингма Шерпа след трети лагер има заледен участък и е възможно Боян Петров да е там. 

Шерпа е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници. „Боян Петров се е изкачвал с моята компания. Тази година обаче реши да я смени. Първоначално планираше да изкачи Чо Ою, но след това го промени с Шишапангма. На Шишанпангма моята компания няма хора в момента. Познавам много добре върха. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. След третия лагер има леден участък. Смятам, че може да е паднал в този район“, посочи Мингма.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари