РЗИ Русе ще получи съвременна апаратура за контрол на питейните водоизточници

0
Това е първа стъпка за обновяване на технологично изостаналата система за контрол на питейните води у на
Това е първа стъпка за обновяване на технологично изостаналата система за контрол на питейните води у на

Хората в Хасковско и в районите, където периодично се открива наличие на уран в питейната вода, трябва да бъдат спокойни, защото здравето им не е застрашено – заяви пред "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

Осем Районни здравни инспекции в страната ще получат съвременна апаратура за контрол на питейните водоизточници. Това се случва за първи път от 2 десетилетия насам по проект за подобряване мониторинга на питейните води, финансиран от Кохезионния фонд на ЕС.

Проектът е първа стъпка за обновяване на технологично изостаналата система за контрол на питейните води у нас, смята главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

"Нова апаратура, с нови възможности, която ни дава сигурност, че контролът на водата е на 100% и няма начин да пропуснем каквото и да е отклонение от нейните показатели".

Здравните инспекции в Бургас, Варна, В. Търново, Враца, Плевен, Пловдив, Русе и Ст. Загора, както и Националният център по радиационна защита ще получат нова апаратура. По проекта ще бъдат обучени и експерти, които ще работят с новата техника. Проектът е на стойност 10 млн лева и приключва в началото на следващата година

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари