Русенец: Борбата срещу един замърсител се превръща в борба с институциите

4
В двора на Брикетна фабрика има непокрити камари с въглища, които постоянно изпускат прах във въздуха
В двора на Брикетна фабрика има непокрити камари с въглища, които постоянно изпускат прах във въздуха Видео: Facebook

В двора на Брикетна фабрика има непокрити камари с въглища, които постоянно изпускат прах във въздуха

Във Фейсбук групата „Без въглищен прах в Русе“ Светлозар Станчев публикува поредни клипове и снимки на очевидно замърсяване от страна на Брикетна фабрика.

Виждате непокрити камари с въглища, които постоянно изпускат прах във въздуха. Заради скандала и предстоящо дело в двора на фабриката не се поддържат големи количества въглища. Но дори тези малки камари отделят килограми въглищен прах за денонощие.

Не се спазва нито едно от предписанията на наредбата за работа с опасни вещества! Не се спазват и предписанията на РИОСВ, според които фабриката трябва да спре работа по двора при скорост на вятъра над 5м/секунда. Днес вятърът минаваше 20 метра в секунда.

В двора продължава да стои и камара с прах, който според РИОСВ е изнесен още през 2021 година.

От фабриката отново демонстрират, че са над закона.

В 11:53 подадох сигнал в РИОСВ за тези нарушения. 15 минути след моят сигнал извадиха някаква пръскачка (за първи път я виждам) и почнаха да поливат. Явно са си оправили водомера

Към 15:00 часа, когато дворът вече беше намокрен се появиха и проверяващите (вероятно от РИОСВ).

Дали РИОСВ са установили някакво нарушение? Съмнявам се. Сигурно са записали в протокола - всичко е точно и “не установихме замърсяване

В следваща публикация русенецът дава информация, че следващия понеделник започва наказателно дело срещу гражданин, изразил публично мнение си относно замърсяване отново от Брикетна фабрика.

Брикетна фабрика и РИОСВ срещу твърдението, че има замърсяване.

В понеделник на 27 февруари в Русенски Районен съд започва наказателно дело срещу гражданин изразил публично мнение, че Брикетна фабрика замърсява. Собственика на фабриката твърди, че замърсяване няма и обвинява гражданина в клевета, като търси и парично обезщетение за страданията, които са причинени на него и децата му.

Основните доказателства на собственика Любомир Стоянов, са осигурени от РИОСВ и Община Русе, които са издали множество протоколи със становище, че Брикетна фабрика не замърсява.

Собственика не оспорва достоверността снимките и филмчетата, на които се вижда замърсяването, нито оспорва твърденията, че фабриката нарушава редица наредби и закони. Собственика оспорва единствено твърдението, че замърсява. Неговата теза е следната: След като РИОСВ, РЗИ, Община Русе и други институции не е виждат замърсяване, значи няма замърсяване.

И така борбата срещу един замърсител се превръща в борба с институциите, които е трябвало да упражнят контрол, но вместо това му осигуряват алиби.

Първото заседание по делото е на 27 февруари в 10:00 часа в Районен съд - Русе.

Светлозар Станчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    GSH
    РИСОВ Русе отдавна е скопена, куха институция. За директор ту му слагат адвокат, ту лесничей. Те де факто нямат нужният ценз, за да оценят замърсяването. Трябва сериозни химици да се заемат с тази работа. Злите езици твърдят, че РИОСВ тук, там в някой съмнителни фирми са на хранилка. Общината няма какво да я говорим, тя е абдикирала от всичко. Пенчо ходи на гости на новите фирми, вместо да си оправи мръсотията из града, която вече е повсеместна, градът стремгалво затъва, къща без стопанин. А г-н собственик, изглежда е доста нагъл. Не стига че трови хората на около, а и сега ще им вземе пари, за това.
  • 3
    7
    ДГХ
    Ей Заро Станчев, аре стига с тея нагласени статии бе човек. Само политически PR тука! Ти знаеш чи, колко много фабрики има в града, които бълват и замърсяват. Престани бе човек! Има съдебен процес, ше видим съдът какво ще присъди! Ако си такъв голям активист - вземи и тръгни имам стотици преприятия като това, лично ще ти помогна!
  • 12
    6
    Кокича
    Самапровъзгласили се еколози, хрантутници на демо България, защитници единствено на собственият си бизнес... ПА-ЛЯ-ЧОВ-ЦИ !
  • 13
    5
    Вторачването
    В този склад за брикети и въглища изглежда учудващо на фона на немалкото други замърсители, за които не се коментира, а се работи програмирано от съседен бизнес и от мистър Кесийков да се съсипе другия бизнес. Когато работите за екологичната кауза на Русе, не подхождайте субективно. Спомняме си времето, когато въпросният мистър залягаше с фотоапарат да оградата на брикетената фабрика и произвеждаше екологични новини. Оторете си широко очите и работете за решаване на екологичните проблеми на Русе, а не обслужвайте предизборната кампания на мистър Децибел Кесийков. Вижте само прахоляците от изкопите в града, които всекидневно дишаме и засипват домовете ни.
  • 22
    4
    Венелин Рашков
    Смешни сте само брикетената ли замърсява дай да видим какво се случва в река дунав мизерията на Станков която се излива в дунава . Елате да видите замърсители обаждане пускане на сигнали и нищо не се случва е какво правим
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари