Ружа Смилова: Решението на КС за Кирил Петков ще се види като опит за политическо вмешателство

0
Няма изненада в решението - текстът на конституцията, така както е интерпретиран досега, предполага това решение, уточни политологът
Няма изненада в решението - текстът на конституцията, така както е интерпретиран досега, предполага това решение, уточни политологът Снимка: Булфото /архив

По-рано днес Конституционният съд взе решение, че назначението на Кирил Петков като министър е незаконно

Ружа Смилова - доктор по политология и главен асистент в СУ, програмен директор в Центъра за либерални стратегии коментира решението пред Дневник

Бихте ли коментирали решението на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков - нарушава ли правата му, предвидимо ли беше?

- Няма изненада в решението - текстът на конституцията, така както е интерпретиран досега, предполага това решение. Има аргументи, че едностранното волеизявление за отказ от гражданство може да бъде достатъчно (доколкото няма никакво основание този отказ да не бъде признат от канадска страна, която само формално заверява ) - но не мисля, че този състав на съда можеше да се очаква да вземе подобен аргумент насериозно.

Поставя ли под съмнение актовете му като министър, ще последва ли обвинение от прокуратурата?

- Може да се очаква повдигане на обвинение от страна на прокуратурата, но не мисля, че би издържало в съда. Просто трудно ще докажат умисъл в попълването на декларацията с невярно съдържание - още повече че преди решението на съда не е имало как да се знае дали е или не е невярно попълненото съдържание. Т.е. съдът вероятно би отсъдил, че Петков добросъвестно е попълнил декларацията.

Предвид скорошното решение на КС, според което решенията му имат ретроактивно действие, може да се атакуват действия на Петков като министър. Но мисля, че съдът може отново да ги отхвърли, цитирайки друг, често привеждан от КС аргумент: за правната сигурност - основен принцип на правовата държава.

Можете ли да прогнозирате как това решение ще се отрази на изборния резултат на коалицията "Продължаваме промяната"?

- Много от избирателите на "Продължаваме промяната" вероятно биха видели в това решение на КС опит за политическо вмешателство в предизборната надпревара - и това само би утвърдило решимостта им да подкрепят ПП - именно с мотива, че страната се нуждае от продължаване на промяната, която "статуквото" се опитва да спре с всички средства - включително и с политически (както те вероятно ще интерпретират настоящото решение) мотивирани решения на КС.

Ще се отрази ли решението на резултата на президента Румен Радев?

- По същата причина не мисля, че това решение ще се отрази особено пагубно на кампанията на Радев и резултата му - още повече, че мнозина вероятно ще са убедени, че той не носи отговорност за евентуалното невярно съдържание в декларациите на министрите, които назначава.

Решението на КС да не признае правото на Симеон да се кандидатира за президент (понеже нямал уседналост) го изстреля на 50% само месец след обявяването на политическия му проект. Когато анти-системните настроения са силни, не е изключен и подобен ефект от действия на "системни" играчи като КС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари